| Terug naar overzicht | Pagina uitprinten |

Informatiefolder

SchaamluisOmschrijving
Schaamluis (platjes) is een vervelende, maar ongevaarlijke SOA. De Latijnse benaming is “pediculosis pubis”.

Hoe ontstaat het
Schaamluis wordt veroorzaakt door een infectie met de schaamluis type “Phthirus pubis” (zie Foto). Schaamluis kun je oplopen via seksueel contact, maar ook door gezamenlijk gebruik van kleding, slaapzakken of dicht tegen elkaar aan liggen.

Wat zijn de verschijnselen
Ongeveer twee weken na het seksuele contact met iemand die schaamluis heeft, kan jeuk in het schaamhaar ontstaan. De jeuk wordt veroorzaakt door luisjes. Meestal zitten de beestjes op het haar rond de geslachtsdelen en de anus. Maar soms ook in het okselhaar, borsthaar of haar op de dijen of rondom de navel. Zelfs in wimpers en wenkbrauwen!
De luisjes leven van het bloed van mensen. Ze laten rode of bruine ontlasting vallen. Deze plekjes zijn te zien in het ondergoed. De huid kan rood en geïrriteerd raken. Krabben tegen de jeuk helpt niet. Bovendien kan krabben infecties tot gevolg hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld
Schaamluis kan men zelf vaststellen: aan de haren in het schaamhaar kan men puntjes zien zitten. Dit zijn de eitjes (neten) of de luisjes zelf. Een vergrootglas kan handig zijn bij het onderzoek. Bij twijfel, is het beter naar een arts te gaan. Als de schaamluis is opgelopen door seksueel contact, kan er ook sprake zijn van een andere soa hebben. Daarom is het verstandig om sowieso even naar de huisarts te gaan en eventueel een onderzoek te laten doen.

Wat is de behandeling
Wassen met water en gewone zeep of shampoo helpt niet tegen schaamluis. Bij de apotheek zijn middelen tegen luis te koop, bijvoorbeeld Loxozol lotion of crème of Prioderm lotion. De behandeling moet na een week worden herhaald. Dan is het zeker dat alle eitjes en luisjes dood zijn. Was de kleren die je vóór de behandeling aan had op minimaal 60°. Was ook het beddengoed, zodat de eitjes doodgaan. Laat matras en kussen luchten.

Wat kunt u zelf eraan doen
Om te voorkomen dat de schaamluis terugkeert, is het belangrijk dat degene(n) met wie seksuele partners zich ook laten behandelen. Ook als er (nog) geen klachten zijn.

Wat zijn de vooruitzichten
Het feit dat een persoon besmet is geweest met schaamluis en daarvoor met succes is behandeld wilt niet zeggen dat hij/zij deze SOA nooit meer kan oplopen. Integendeel, het is juist gebleken dat bij een nieuwe sexuele contact met een persoon die schaamluis heeft men deze SOA steeds opnieuw kan oplopen.


Links
- website SOA
- website HIV vereniging Nederland
- HIV SNELTEST

| Disclaimer | Pagina uitprinten |
[created: 22/7/2002]