| Terug naar overzicht | Pagina uitprinten |

Informatiefolder

RingwormOmschrijving
Een ringworm is een infectie veroorzaakt door een schimmel die gelokaliseerd is op de romp en ledematen. Medische termen zijn “tinea corporis’(= op de romp) en “tinea cruris” (= in de liezen en benen) . De naam ringworm verwijst naar de verschijningsvorm van de schimmelinfectie; een cirkelvormige huidafwijking.
Een ringworm is de meest voorkomende huidschimmelinfecties onder patiënten in zowel Nederland als België.

Hoe ontstaat het
Schimmelinfecties komen in de natuur veel voor, niet alleen bij mensen en dieren maar ook bij planten en voedsel. Denk bijvoorbeeld aan schimmel op brood of kaas.
Een ringworm ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijk huid te infecteren. Deze schimmels worden “dermatofyten” genoemd. Huidschimmels voeden zich met materiaal van de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Schimmels planten zich voort door middel van sporen die onder voor hen gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels.
Iedere soort huidschimmel kan een ringworm veroorzaken. Meestal zijn de verwekkers M. canis, T. rubrum, T. mentagrophytes, E. floccosum. Bij een ringworm dient men altijd te denken aan huis- en troeteldieren als besmettingsbron.

Wat zijn de verschijnselen
We zien één of meerdere scherp begrensde ringvormige roodschilferende huidafwijkingen. De rand is wat verheven en rood, in het middendeel lijkt de huid te genezen. Vaak klagen patiënten over lichte mate van jeuk of branderigheid. Bij mensen met een verlaagd afweer (bijv. AIDS , na orgaantransplantatie, bloedziektes), kunnen schimmelinfecties op de romp uitgebreide vormen aannemen.

Hoe wordt de diagnose gesteld
Meestal zijn de afwijkingen bij een ringworm zo kenmerkend dat de diagnose op het blote oog kan worden vermoed. De “kroon” op de diagnose vormt echter het aantonen van schimmels onder de microscoop . Hiertoe plukt of schraapt uw arts een hoeveelheid schilfers af van het aangedane huidgebied en bekijkt deze na een eenvoudige bewerking onder de microscoop. Dit onderzoek duurt slechts enkele minuten. (Klik hier voor een foto)

Wat is de behandeling
A.. UITWENDIGE MIDDELEN
- Een ringworm wordt in het algemeen behandeld met een crème of een zalf, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt en die meestal één of tweemaal per dag dun moet worden aangebracht (bijv. MYK-1, Daktarin, Nizoral of Loprox ). Men dient deze behandeling ook nog enige tijd voort te zetten nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen.

B. INWENDIGE MIDDELEN
Bij uitgebreide of hardnekkige schimmel infecties krijgt u een tablettenkuur voorgeschreven met schimmeldodende middelen. Deze middelen dient u in een kuur periode te gebruiken. Een behandelkuur duurt minimaal zo’n 3 maanden. In hardnekkig gevallen kan een behandeling tot zelfs 6 maanden duren vóórdat een bevredigend resultaat, wordt bereikt.Voorbeelden zijn Trisporal (itraconazol), Lamisil (terbinafine) en Diflucan (fluconazol).

Wat kunt u zelf eraan doen
Rest van uw gezin en inwonenden en huisdieren (dierenarts) laten nakijken en eventueel meebehandelen.

Wat zijn de vooruitzichten
Er bestaat geen levenslange immuniteit na een schimmel infectie. Dat wilt zeggen dat u of opnieuw besmet kan raken indien u weer in contact komt met de ziekmakende schimmelsporen.

| Disclaimer | Pagina uitprinten |
[created: 14/9/2002]