| Terug naar overzicht | Pagina uitprinten |

Informatiefolder

Allergie voor kunstnagelsOmschrijving
Een allergie voor kunstnagels is in feite een contactallergie (vertraagde type allergische reactie) voor acrylaten die in kunstnagels verwerkt zijn.
Acrylaten behoren tot de klasse van de synthetische plastics en harsen en geven vaak aanleiding tot een contactallergie. Deze stoffen hebben acrylzuur als gemeenschappelijke basis. In de niet-professionele sector zijn acrylaten aanwezig in onder andere gebits-en lidmaatprothesen, lijm van infuusssets, aardingsplaten voor elektrochirurgie, transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS, gebruikt in de pijnbestrijding), kleefpleisters, hoorapparaten, brilmonturen en nagelcosmetica.

Hoe ontstaat het
De contactallergische reactie voor acrylaten verloopt via direkte contact en via de lucht (“airborne”). Het zijn juist de vluchtige monomeren van acrylaten (= de grondstof) in plaats van de polymeren (= het eindprodukt) die sensibiliserend werken. Vandaar dat een contactallergie voor kunstnagels voornamelijk voorkomt onder de nagelstylisten zelf en niet bij de klanten hiervan.
Kunstnagels kunnen via twee methodes worden bereid; via de “liquid” methode en via de gel methode. De nagelstyliste loopt een hogere risico op een allergie voor kunstnagel indien deze bereid is volgens de liquid methode. Met behulp van de liquid methode wordt de kunstnagel na toevoeging van een poeder snel gepolymeriseerd; het monomeer hierbij is echter erg vluchtig. Bij de gelmethode is de grondstof wat stroperiger, het monomeer daardoor wat minder vluchtig. De monomeer wordt gehard na bestraling met ultraviolet licht. De gelmethode is minder populair omdat de procedure meer tijd kost en daardoor minder geldwinst oplevert.
Kunstnagels dienen te worden onderscheiden van zogenaamde “kant en klare plastieken plaknagels” (“press-on nails”) . Deze laatste kunnen direkt op de nagel gelijmd worden met behulp van een cyanoacrylaatlijm; deze acrylaat veroorzaakt (bijna) nooit een contactallergie.

Wat zijn de verschijnselen
De verschijnselen kunnen zijn pijn, roodheid, zwelling en eczeem van de huid rondom de nagels (vingertoppen); misvorming en loslating van de nagels; eczeem op afstand (bijv. op de handrug, onderarmen) en eczeem op het gelaat (voornamelijk rondom de ogen, daar waar de huid dunner is) en hals.

Hoe wordt de diagnose gesteld
PLAKPROEVEN
Pas wanneer uw verhaal én de lokalisatie van de huidafwijkingen verdacht zijn voor een contactallergie krijgt u een afspraak voor een allergieonderzoek , de bekende plakproeven. Hierbij wordt naast de "Europese standaardreeks" ook een speciale “acrylaten reeks” gebruikt. Op de eerste dag worden de te testen stoffen in kleine vierkanten hokjes, de zogenaamde “kamertjes”, met een pleister op de rug geplakt. Op de vierde dag in diezelfde week wordt er gekeken of de geteste stoffen een allergische reactie hebben veroorzaakt. Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een ontstekingsreactie (roodheid met eventueel bultjes) veroorzaakt.

Wat is de behandeling
De behandeling van een contact allergie is hetzelfde als bij andere vormen van eczeem of dermatitis. Lees hierover bij Contactallergie

Wat kunt u zelf eraan doen
Voor nagelstylistes met een bewezen contactallergie voor acrylaten zijn er de volgende praktische tips:
- Gebruik de gelmethode i.p.l.v. de liquidmethode
- Gebruik speciale nitrile handschoenen (geen latex of vinyl)
- Gepaste afzuiging werkruimte en werkbank, d.w.z. de afzuiging dient van boven naar beneden en niet naar het plafond of langs het gelaat te worden gericht (vanwege de air-borne contact)
- Gebruik een mondmasker
- Betere bewustwording

Wat zijn de vooruitzichten
Een contact allergie voor acrylaten behoudt u de REST VAN UW LEVEN !
Het is daarom zaak om de tips die u van uw huidarts heeft gekregen goed op te volgen en zoveel mogelijk contact met de genoemde stoffen te vermijden; de verwachting is dat hiermee het eczeem langzamerhand zal afnemen. Sommige nagelstylistes kiezen een ander beroep.


Bron:
- Luyckx R, Goossens A. Niet-professionele contactallergie voor acrylaten. Ned Tijdschr Dermatol Venereol 2001; 11: 59-61.
- van Ginkel CJW, Stadhouders-Keet S. Beroepsallergie voor kunstnagels. Ned Tijd Dermatol Venereol 2002; 13: 16-17.

| Disclaimer | Pagina uitprinten |
[created: 29/11/2002]