| Terug naar overzicht | Pagina uitprinten |

Informatiefolder

Mondhoek eczeem (Cheilitis angularis)Omschrijving
Bij een mondhoek eczeem is er sprake van vaak een chronische, soms acute ontsteking van de mondhoeken. Medische benamingen zijn “chelitis angularis” of “perlèche”. Voor mondhoek eczeem zijn vele oorzaken aan te duiden. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen.
Mondhoek eczeem kan samen voorkomen met de evenzo vaak voorkomende “lippen eczeem”.

Hoe ontstaat het
Een mondhoek eczeem ontstaat door ophoping van speeksel in de mondhoeken; hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie van de huid. Niet zelden wordt de ontsteking gecompliceerd door een infectie met een schimmel (Candida albicans) of een huidbacterie. Bij jonge kinderen en zuigelingen kan mondhoekeczeem ontstaan door kwijlen. Kinderen met een aangeboren vergrote tong (bijv. bij syndroom van Down of congenitale hypothyreoïdie) kunnen ook meer dan normaal last hebben van kwijlen. Bij oudere kinderen en volwassenen kan mondhoek eczeem optreden in het kader van atopisch eczeem (gevoelige huid!). Vooral mensen met diepe mondhoekplooien zijn extra vatbaar. Bij oudere mensen kan mondhoek eczeem optreden door slecht zittend kunstgebit en ten gevolge van verslapping van de mondspieren, waardoor deze mensen ’s nachts gaan kwijlen. Acuut mondhoek eczeem wordt nog eens gezien na een lang bezoek bij de tandarts, waarbij de mond langdurig open heeft gestaan en /of beschadigd is door het toedoen van de tandarts of het instrumentarium. Vaak is hierbij slechts één mondhoek aangedaan; in de overige gevallen zijn beide hoeken ontstoken.
In zeldzame gevallen zien we mondhoek eczeem als uiting van vitamine of mineralen tekort. Hier dient alleen gedacht te worden wanneer alle andere mogelijk oorzaken zijn uitgesloten.

Wat zijn de verschijnselen
In de mondhoek(en) zien we roodheid en kleine kloofjes. Geleidelijk aan kan de roodheid groter worden en de kloofjes dieper en ook pijnlijker worden. Een gelige korst kan wijzen op een infectie met een huidbacterie (Klik hier voor foto); een wittige beslag op een Candida infectie. (Klik hier voor foto).

Hoe wordt de diagnose gesteld
De diagnose wordt op het blote oog gesteld. Aanvullend en op indicatie kan er een bacterie of schimmelkweek worden gedaan van de huid. De voedingsstatus wordt alleen onderzocht in therapieresistente gevallen.

Wat is de behandeling
1. Oorzaak indien mogelijk behandelen
Advies tandarts bij slecht zittend kunstgebit
2. Ontsteking bestrijden
Milde corticosteroïd crèmes
3. Infectie behandelen
Bij een huidbacterie: lokale en soms orale antibiotica
Bij een schimmel: lokale antischimmelmiddelen.
4. Hypoallergene lippenzalf gebruiken. Vermijd het gebruik van de bekende lippenzalfjes zoals Labello of Blistex. Deze bevatten parfum of irriterende conserveermiddelen. Een goede lippenzalf is bijvoorbeeld op basis van Unguentum Lanette (op recept te krijgen).

Wat kunt u zelf eraan doen
Bij jeuk niet aflikken met de tong. Door het frequent aflikken van de mondhoeken wordt de afwijking alleen maar erger.

Wat zijn de vooruitzichten
Mondhoek eczeem heeft de neiging om steeds terug te keren, met name als de oorzaak niet (goed) behandeld wordt of kan worden.

| Disclaimer | Pagina uitprinten |
[created: 24/2/2003]