Huidaandoeningen

Candida vaginalis / Vaginale schimmel

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (215)
  • Laatste update: 05-04-2024
  • E-mail

Wat is Candida vaginalis ?

Een Candida-infectie wordt vaak “schimmel of gist-infectie”genoemd.  Een Candida infectie wordt niet beschouwd als een echte SOA doordat het niet ontstaat door seksueel contact. De gist op zich kan echter wel door seksueel contact worden overgedragen zonder dat de “besmette”persoon daar last van krijgt. De aanwezigheid van Candida gisten in de geslachtsorganen hoeft geen klachten te geven en is op zich onschuldig. De meeste vrouwen maken minimaal één Candida infectie door van de vagina gedurende hun leven.

 Hoe ontstaat Candida vaginalis ?

Een Candida-infectie ontstaat vrijwel nooit door seksueel contact. Je kunt de gist wel bij seksueel contact doorgeven. Vooral vrouwen kunnen last hebben van een candida-infectie (ook wel “candida vaginalis” genoemd). Onder bepaalde omstandigheden kunnen door toename van de hoeveelheid gist, opeens klachten ontstaan.

RISICOFACTOREN
Er zijn een aantal risicofactoren bekend waardoor vrouwen een candida-infectie kunnen krijgen of steeds terugkerende Candida-infecties kunnen hebben:
Overgroei van de gist kan ontstaan:

  • Als de weerstand vermindert, zoals bij stress, suikerziekte of gebruik van bepaalde antibiotica en medicijnen.
  • Door verstoring van de plaatselijke bacteriële flora door bijv. frequent gebruik van zeep en breedspectrum antibiotica
  • Bij twee vormen van seks: het zich oraal laten bevredigen (“beffen”) en zelfbevrediging met gebruik van speeksel.

Wat zijn de symptomen van Candida vaginalis ?

Vaak geeft een Candida-infectie geen klachten. Mannen hebben meestal geen klachten. Vrouwen, kunnen bij overgroei van Candida meer afscheiding dan normaal hebben. Deze afscheiding kan eruit zien als een dikke, korrelige kwark (witte, brokkelige afscheiding, zie foto) . Rond de schede kan het rood worden en er ontstaat vaak heftige jeuk. Bij de man kan de eikel van de penis er rood en schilferig uitzien (Candida balanitis). Het kan erg jeuken. De aandoening kan behalve in de geslachtsorganen ook in de mond voorkomen. Verder kan de gist kan zich ook in de endeldarm bevinden.

Hoe wordt de diagnose van Candida vaginalis gesteld ?

Om een Candida-infectie aan te tonen, maakt de arts soms een uitstrijkje. Hij/zij onderzoekt dat meestal direct onder de microscoop.

Wat is de behandeling van Candida vaginalis ?

Een Candida-infectie is goed te behandelen. In sommige gevallen is de infectie echter hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op. Behandeling is alleen nodig als er klachten zijn. Meestal wordt een crème voorgeschreven voor in de vagina of op de penis. Vrouwen kunnen ook vaginaal tabletten gebruiken. Soms worden capsules om in te nemen voorgeschreven.

Wat kunt u zelf aan doen als u Candida vaginalis heeft ?

Algemene tips

– Zeep kan de zuurgraad van de vagina nadelig beïnvloeden. Er kan dan gemakkelijker overgroei van candida ontstaan. Daarom is het beter de vagina alleen met water te wassen.
–  Om een infectie te voorkomen of een beginnende infectie terug te dringen, kun men Lactacyd gebruiken. Dit middel is te koop bij de drogist.
– Behandeling van de partner(s) is alleen noodzakelijk als die ook klachten heeft (hebben).
– Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo krijgt het lichaam gelegenheid te herstellen.

Hoe voorkóm ik vaginale afscheiding?

Voor veel vrouwen is het normaal om wat afscheiding te hebben. De hoeveelheid en de samenstelling ervan kan wat veranderen vlak voor of na de menstruatie. Medicijngebruik, spanningen, vermoeidheid of verminderde weerstand kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid en samenstelling van afscheiding. Hieronder volgen een paar tips, aanwijzingen waardoor u mogelijk afscheiding kunt helpen voorkomen:

  • Vulva / vagina nooit met zeep wassen
  • Niet dagelijks inlegkruisjes gebruiken, beperk dit voor rond de menstruatie
  • Draag geen synthetisch ondergoed
  • Gebruik geen desinfecterende spoelvloeistoffen
  • Gebruik geen yoghurttampons
  • Laat tampons en sponsjes niet te lang in, wissel minstens elke 4 uur
  • Draag niet te strakke broeken
  • Na toiletbezoek afvegen van voren naar achteren en nooit andersom
  • Was de penis als u vaginaal contact wilt hebben na anaal contact

Wanneer de klachten aanhouden en er is geen SOA gevonden, raadpleeg dan uw arts.

Wat is het beloop van Candida vaginalis ?

Candida-infectie is meestal goed te genezen. In sommige gevallen is de infectie echter hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op. Behandeling is alleen nodig als er klachten zijn.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.