Huidaandoeningen

Droge huid

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (296)
  • Laatste update: 11-04-2024
  • E-mail

Wat is een droge huid ?

Droge huid komt veel voor. De persoon met een droge huid heeft zelf vaak niet door dat hij of zij lijdt aan een droge huid. Met name in de koude wintermaanden dreigt onze huid uit te drogen. Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.

Voor 10 tips tegen een droge huid klik hier 

Hoe ontstaat een droge huid ?

In de normale situatie bestaat er een evenwicht in de waterhuishouding van de huid met de omgeving. De huidbarriére bestaat voornamelijk uit vetten. Indien deze vetten minder wordt dreigt de huid water te verliezen met als gevolg een droge huid. De belangrijkste oorzaken van uitdroging van de huid zijn:

1. HET GEBRUIK VAN STOFFEN DIE DE HUIDVETTEN DOEN VERDWIJNEN
-Water, zeep en andere reinigingsmiddelen. Water en zeep reinigen de huid, maar tegelijkertijd worden de huidvetten letterlijk weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barriére en daarmee ook juist veel water. Het is dus een beruchte denkfout die veel mensen maken: door de huid met water en zeep te wassen wordt de huid misschien wel schoon, maar juist droger in plaats van vochtiger. Mensen met jeuk en droogte van de handen hebben de neiging om deze minutenlang een onder een stromende koude kraanwater te zetten omdat dit de jeuk stilt. Helaas geeft dit maar een tijdelijk effect; nadat de handen afgedroogd zijn, worden ze nog droger dan vóór het wassen en komt de jeuk net zo hard weer terug. Mensen die in het dagelijks leven veel met water, zeep en reinigingsmiddelen werken hebben dus ook een verhoogd risico op droge huid, vooral aan de handen. Bij sommige beroepen bestaat een grote risico op uitdroging van de huid. Bijvoorbeeld omdat beroepshalve de handen veel gewassen moeten worden of door direct contact met stoffen die de huidvetten kunnen oplossen. Bekende voorbeelden zijn verpleegkundigen, artsen, schoonmakers, koks, monteurs, horeca medewerkers etc.

2. FYSISCHE FACTOREN
Ook is er een verhoogde kans op uitdroging van de huid in het winterseizoen. Kamers met centrale verwarming in woon-en werkomgeving zorgen voor een droge atmosfeer. De koude wintermaanden brengen ook koude droge lucht met zich mee.

3. AANGEBOREN HUIDZIEKTEN
Sommige huidziekten gaan gepaard met een droge huid. Bekend zijn patiënten met atopisch eczeem. Zij hebben in aanleg al een huidtype met een stoornis in de waterhuishouding waardoor de huid gemakkelijker uitdroogt. Door de bijkomend jeuk en het krabben gaat de huid makkelijk kapot. Een andere voorbeeld zijn patiënten met de zogenaamde “vis schubben huid” oftwel ichthyosis; deze patiënten hebben een abnormale aanmaak van de opperhuid, met als gevolg een overmatige schilfering en verlies van water.

4. OUDERDOM
Helaas is een droge huid ook een kwaal die bij oudere mensen , met name aan de onderbenen en onderarmen vaak wordt gezien.Het is bekend dat de verouderde huid het vermogen verliest om water vast te houden. De oorzaak ligt in een achteruitgang in de barriére functie van de opperhuid. Ook de lederhuid vertoont veranderingen waaronder, verlies van elasticiteit en stugger worden van het bindweefsel. Deze “schade” in de opperhuid en de lederhuid wordt ook verklaard doordat de oudere huid relatief langer is blootgesteld aan schadelijke omgevingsfactoren (vooral de inwerking van toxische stoffen en zonnestralen).

Hoe ziet droge huid eruit ?

Afhankelijk van de ernst van de uitdroging en bijkomende ontstekingsreactie ziet men de volgende verschijnselen: Bij milde uitdroging enige schilfering en roodheid. Soms is de huid zo uitgedroogd dat men barstjes ziet (= craquelé aspect, net als een oud schilderij) Bovendien kan er gemakkelijk pijnlijke kloofjes ontstaan. Bij mensen met een overgevoelige huid ziet men ook wel muntgrote rood-schilferende plekken op de romp en ledematen. Dit heet “nummulair eczeem” of “eczema nummulare”. Deze aandoening wordt ook in verband gelegd met overmatige gebruik van water en zepen.

Wat is een mogelijk complicatie van een droge huid ?

Een mogelijke complicatie van een droge gebarsten huid is een bacteriële infectie, wat gekenmerkt wordt door een plotselinge verergering van het eczeem met pus en korstvorming.

Typisch beeld van een droge huid: ruw, schilfering en wat rood
Typisch beeld van een droge huid: ruw, schilfering en wat rood
Zeer droge huid aan het onderbeen met craquelé aspect
Zeer droge huid aan het onderbeen met craquelé aspect
Nummulair eczeem, secundaire infectie
Nummulair eczeem, secundaire infectie

Hoe wordt droge huid vastgesteld ?

Door te kijken naar en te voelen aan de huid wordt de diagnose eigenlijk al meteen gesteld door uw arts. Er zijn normaliter geen aanvullende onderzoeken nodig. Een aantal huidziekten zoals atopisch eczeem en ichthyosis kan ook een droge huid veroorzaken. Bij twijfel wordt dan ook een huidbiopsie genomen om een onderliggende huidziekte uit te sluiten.

Wat is de behandeling van droge huid ?

Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen. Door de oppervlakte van de huid met een beschermende zalf of vette crème in te wrijven krijgt de huid inderdaad de kans om volledig te herstellen. De huidarts zal u een zalf voorschrijven die het beste bij uw huidtype past. Deze zalf dient minimaal 2 keer per dag te worden aangebracht op de droge huid; na het douchen en ‘s nachts voor het slapen gaan. Indien de huid ontstoken is krijgt u van de arts een hormoonzalf om de ontsteking tegen te gaan. Deze zalf dient slechts 1 keer per dag op de ontstoken huidgedeelten te worden gesmeerd.Wat kunt u zelf doen als u een droge huid heeft ?

ADVIEZEN VOOR WAT BETREFT DE DAGELIJKSE HUIDVERZORGING
Algemeen:
Gebruik parfumvrije en hypoallergene huidverzorgingsproducten.

1. Douchen/baden/wassen

  • Wanneer u dagelijks doucht: niet te lang douchen en gebruik altijd lauw water !
  • Het is niet nodig uw huid dagelijks schoon te “schrobben” met behulp van allerlei hulpmiddelen (borstels e.d.) Gebruik liever zachte bad- of douchesponzen.
  • Na het douchen de huid niet droog wrijven , maar droog deppen. Smeer een vette huidemulsie (bodylotion) in binnen 3 minuten na het afdrogen. Laat uw huid dus niet uitdrogen. Een droge huid gaat namelijk jeuken, waardoor u gaat krabben en waarna eczeem kan ontstaan.
  • Een alternatief is het aanbrengen van een badolie (bijv. soja bad olie) vlak vóórdat u stopt met douchen (dus niet aan het begin van de douchebeurt !). Dit badolie brengt u gelijkmatig aan over het gehele lichaam. Dan spoelt u de overtollige olie 1 of 2 keer af met de douchekop. Op deze manier blijft er nog een laagje olie op de huid zitten. Indien u daarna de huid droog dept hoeft u de eerstvolgende 3 tot 4 uur niet in te smeren met een body lotion.
  • Het gebruik van handdoeken.De meeste mensen hebben de neiging om flink de huid met de handdoek af te drogen. Het is beter uw huid na iedere was – en douche beurt voorzichtig droog te deppen. Gebruik altijd schone, droge handdoeken. Verschoon regelmatig uw handdoek. Natte handdoeken kunnen nog zeepresten bevatten en daardoor de huid irriteren.

2. De handen.

A. Algemeen
Door veelvuldig contact met water en irriterende stoffen, zoals zeep en (af)wasmiddelen, kunnen er scheurtjes ontstaan in de opperhuid waardoor een huidbeschadiging kan ontstaan. U kunt dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen door op de volgende punten te letten:

  • Was zo min mogelijk uw handen;
  • Indien u uw handen wast, gebruik dan lauw water en weinig zeep. Was zo mogelijk alleen de buitenkant van uw handen zonder de handruggen in te zepen. Spoel uw handen goed af en dep ze voorzichtig droog;
  • Gebruik bij het afdrogen geen halfnatte handdoek met zeepresten, maar een droge schone handdoek of papieren wegwerphanddoekjes;
  • Geef niet teveel geld uit aan dure en /of veelbelovende zepen. U kunt het beste uw handen wassen met gewone milde huishoudzeep zonder parfum (wegens mogelijke overgevoeligheid voor parfumgrondstoffen). Tegenwoordig zijn vele soorten “synthethische detergenten” (afgekort “syndets”) op de markt, die als “minst irriterend” voor de huid worden beschouwd. Desondanks kunnen vele syndets toch nog bestanddelen bevatten waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Gebruik daarom bij voorkeur de ongeparfumeerde syndets.
  • Vermijd het gebruik van zeepautomaten; deze zepen zijn vaak erg agressief;
  • Na het handen wassen raden wij u aan uw handen steeds in te smeren met een vette handzalf.
  • Een handzalf die “snel intrekt” is niet geschikt voor de droge huid van de hand en vingers.

B. Bescherming bij natte werkzaamheden
Tijdens schoonmaakwerkzaamheden waarbij u in contact komt met irriterende stoffen (of alleen met water) raden wij u aan om PVC of nitrile handschoenen aan te trekken. Gewone huishoudhandschoenen bevatten rubber en bij een beschadigde huid bestaat de kans dat u een overgevoeligheid voor rubber ontwikkelt. Onder de PVC of nitrile handschoenen kunt u ook katoenen handschoenen dragen. Alle soorten handschoenen zijn verkrijgbaar bij de apotheek, sommige zelfs zonder recept.

C. Bescherming bij droge werkzaamheden
Gebruik bij droge werkzaamheden katoenen handschoenen die u in de wasmachine snel kunt wassen.

3. Het gezicht

  • Niet te vaak uw gezicht wassen; teveel wassen kan uw gezichtshuid uitdrogen !
  • Gebruik altijd lauw water
  • Gebruik alleen uw blote handen (vermijd zoveel mogelijk het gebruik van washandjes)
  • Het gezicht daarna droogdeppen met een zacht handdoekje

Tien tips om droge huid tegen te gaan

Voor 10 tips tegen een droge huid klik hier

Gaat droge huid over ?

Droge huid is een kwaal die gemakkelijk kan terugkomen indien de oorzakelijke factoren niet goed zijn aangepakt. De meeste patiënten die zich aan de bovengenoemde leefregels houden, blijven klachtenvrij.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.