Huidaandoeningen

Ulerythema ophryogenes

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (181)
  • Laatste update: 19-04-2024
  • E-mail

Wat is ulerythema ophyrogenes ? 

Dit is een goedaardige zeldzame vaatafwijking van bepaalde huiddelen in het gelaat wat al vroeg in de kinderleeftijd of jong volwassen leeftijd zichtbaar wordt. Een andere medische term is “ Keratosis pilaris rubra atrophicans faciei”

Klik hier voor meer informatie over keratosis pilaris

Hoe ontstaat ulerythema ophyrogenes ?

De precieze oorzaak is onbekend. Wel wordt de afwijking vaak gezien bij mensen met een atopie (d.w.z. aanleg om allergisch te reageren, waaronder atopisch eczeem, astma en hooikoorts) . Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren een rol.

Hoe ziet ulerythema ophyrogenes  eruit ?

We zien op het gelaat kleine ruw aanvoelende, rode bobbeltjes op plekken waar de haren uit de huid komen waardoor het beeld ontstaat van een kippenvel. De voorkeursplaatsen zijn de zijkanten van het voorhoofd en de wangen. Opvallend is dat het gebied rondom de ogen niet is aangetast. De buitenste wenkbrauwharen zijn daarbij vaak uitgevallen. Kenmerkend is dat de onderliggende huid rood is en ontstoken. Ook voelt de huid plaatselijk wat dunner aan (= atrofie) Er bestaan doorgaans geen klachten; soms is er wat branderigheid of jeuk. De indruk bestaat dat de persoon voortdurend aan het blozen is (Het echte “blozen” is namelijk een tijdelijk verschijnsel).De uitgebreidheid verschilt van persoon tot persoon. Ulerythema ophryogenes komt vaak samen voor met keratosis pilaris aan de strekzijde van de bovenarmen, bovenbenen en billen (Voor meer informatie lees de speciale folder “Keratosis pilaris”).

Roodheid bij de wenkbrauwen
Roodheid bij de wenkbrauwen

Hoe wordt de diagnose gesteld van ulerythema ophyrogenes ?

Het beeld is voor de dermatoloog zo duidelijk dat er geen aanvullende onderzoeken nodig zijn om de diagnose te stellen. Bij twijfel wordt toch een huidbiopsie afgenomen.

Wat is de behandeling van ulerythema ophyrogenes ?

Patiënten die last hebben van de ruwe huid kunnen een crème worden voorgeschreven die de hoornlaag oplost. Voorbeelden van hoornoplossende stoffen (= keratolyticum) zijn ureum, salicylzuur (in lage concentraties !) of vitamine A zuur. Het resultaat is dan een zachtere huid. De roodheid is moeilijker te behandelen. Behandeling met V beam laser geeft wisselende resultaten en vaak zijn er 2 of meer behandelingen nodig.

Wat kunt u zelf doen aan ulerythema ophyrogenes ?

Gebruik over het algemeen geen stoffen die de huid kunnen irriteren. Gebruik geen geparfumeerde huidverzorgingsproducten. Er wordt aangenomen dat personen die deze afwijking hebben al in aanleg een “gevoelige” huid hebben die gemakkelijk kan irriteren of ontstoken raken

Wordt ulerythema ophyrogenes vanzelf minder ?

De aandoening zou in de loop der jaren enigszins spontane verbetering laten zien.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.