Huidaandoeningen

Wijnvlek / Naevus flammeus

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (235)
  • Laatste update: 05-04-2024
  • E-mail

Wat is een wijnvlek ?

Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Drie tot vijf van elke duizend kinderen wordt geboren met wijnvlekken. Ze manifesteren zich vooral in de hals en het gezicht. Deze afwijking moet onderscheiden worden van een haemangioom; dit betreft een plaatselijke toename van bloedvaatjes. Een haemangioom verdwijnt in de regel wel spontaan in de loop der kinderjaren.

Hoe ontstaat een wijnvlek ?

De oorzaak voor het ontstaan van een wijnvlek bij de geboorte is niet bekend. De aandoening is niet erfelijk. Ziektes van de moeder, medicatie-, alcohol- of drug gebruik, roken of vergiftiging zijn geen relevante risicofactoren gebleken voor het krijgen van een kind met een wijnvlek.

Hoe ziet een wijnvlek eruit ?

Een wijnvlek ziet eruit als een roze tot paarse verkleuring, dikwijls ter hoogte van het gelaat maar soms ook op andere plaatsen van het lichaam. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit, maar met het ouder worden kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt.
– In zeldzame gevallen komt de wijnvlek voor in combinatie met een verhoogde oogboldruk, geestelijke achterstand en epilepsie. Deze syndroom van “Sturge-Weber” wordt vaak gezien bij personen waarbij de wijnvlek zich op het gelaat bevindt, vooral wanneer de bovenste ooglid is aangedaan. In dat geval doet u zich er goed aan u of uw kind te laten onderzoeken door de oogarts en neuroloog. Er bestaat voor Sturge-Weber patiënten een patiëntenvereniging.
– Bij een andere syndroom, genoemd “Klippel-Trenaunay”, gaat een “reuzen” wijnvlek die dan meestal gelokaliseerd is op een ledemaat gepaard met een spier en botvergroting van de getroffen ledemaat. Vaak ontstaan er in de ledemaat spataderen. Ook worden er skeletafwijkingen (m.n. wervelkolom) gevonden en bestaat er mede als gevolg hiervan een beenlengte verschil.
– Een wijnvlek kan ook samen voorkomen met andere aangeboren bloedvatafwijkingen of moedervlekken. Het is mogelijk dat de wijnvlek in dat geval onderdeel uitmaakt van één van de vormen van de zogenaamde “phakomatosis pigmentovascularis”

Hoe wordt de diagnose gesteld van een wijnvlek ?

De diagnose wordt in de regel op het klinisch blik gesteld.

Hoe wordt een wijnvlek behandeld ?

Bij een laserbehandeling wordt de vlek beschenen met laserstralen, dat goed door bloed wordt opgenomen en niet door de rest van de huid. De opgenomen lichtenergie wordt in warmte omgezet. Zo ontstaat in de bloedvaten een hoge temperatuur, waardoor ze verschrompelen. Als de schade is geheeld, zijn er minder bloedvaten overgebleven – daardoor is de huidskleur meer op die van de omringende normale huid gaan lijken. De beste resultaten worden verkregen met de pulsed dye laser (V beam).

Wat kunt u zelf doen aan een wijnvlek ?

Het kan lastig zijn om te accepteren dat het gelaat ontsierd is door een wijnvlek. Ook gebeurt het nog steeds dat de omgeving vervelend reageert. Hier zult u zelf mee om moeten leren gaan. Een wijnvlek kan enigszins gecamoufleerd worden met make-up, maar zal natuurlijk niet onzichtbaar worden. Indien gewenst kunt u een afspraak maken bij de huidtherapeute voor camouflage adviezen.

Gaat een wijnvlek vanzelf verdwijnen ?

Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen. De aandoening zal echter in alle gevallen goedaardig blijven. Wel is het mogelijk dat in de vlek rode met bloedvaatjes gevulde bultjes ontstaan. Ook kan de kleur van de vlek in de loop der jaren veranderen. Bij de een wordt de rode kleur lichter bij de andere juist donkerder.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.