Huidaandoeningen

Winterjeuk

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (212)
  • Laatste update: 31-03-2024
  • E-mail

Wat is winterjeuk en wie krijgen het?

Winterjeuk is jeuk die optreedt tijdens de koude wintermaanden. Het komt vooral voor bij mensen die al een gevoelige huid hebben en bij oudere, vaak bejaarde mensen. De belangrijkste oorzaak voor winterjeuk is uitdroging van de huid.

Wat is de oorzaak van winterjeuk ?

De koude wintermaanden brengen vaak droge lucht met zich mee. Samen met de centrale verwarming die binnenshuis op volle toeren draait ontstaat uitdroging van de huid. De vocht in de huid verdampt, de huid gaat uitdrogen en uiteindelijk uitschilferen. Soms ontstaat er tegelijkertijd eczeem doordat het afweersysteem de stoornis aan de opperhuid wil herstellen. Ontstekingscellen in de huid laten stofjes los die vervolgens jeuk geven. Doordat mensen met winterjeuk gaan krabben gaat de huid stuk, waardoor er nog meer jeuk ontstaat.

Hoe ziet winterjeuk eruit?

We zien een droge schilferende huid met soms verschijnselen van eczeem zoals roodheid, rode bultjes en blaasjes en krabeffecten. Soms zien we een huid met een craquelé aspect (zoals een oud schilderij) . Het zogenaamde “nummulair eczeem” is  ook een uiting van winterjeuk waarbij we muntvormige roodschilferende plekken zien in de huid. Winterjeuk treedt vooral op aan de bovenrug, de armen en de benen, maar soms ook in het gezicht en in de hals. Mensen met een gevoelige huid (zoals bij atopisch eczeem en ichthyosis) zijn extra gevoelig voor het krijgen van winterjeuk.

Waarom komt winterjeuk vaak op de bovenrug voor?

Tijdens een warme douche wordt de rug het langst blootgesteld aan het warme water en droogt daardoor sneller uit dan de rest van het lichaam. Neem daarom een korte douche en gebruik lauwwarm water, ook tijdens de koude wintermaanden.

Winterjeuk-krabben-been
Winterjeuk aan de benen 
Uitdroging van de huid treedt komt vaak aan de benen voor
Uitdroging van de huid treedt komt vaak aan de benen voor
De huid droogt uit tijdens de winter...
De huid droogt uit tijdens de winter…

Hoe wordt winterjeuk vastgesteld ?

De diagnose winterjeuk berust op he verhaal van de persoon en de typische verschijnselen aan de huid

Wat kan ik tegen winterjeuk doen ?

Er zijn een aantal vaste maatregelen die u kunt nemen om winterjeuk tegen te gaan

  1. Niet te lang en te vaak een warme douche of bad nemen. Maximaal 5 minuten en een watertemperatuur van 35-36 graden is meest ideaal
  2. Gebruik tijdens het douchen een hydraterende, hypoallergene en parfumvrije douche gel of douche olie
  3. Na iedere wasbeurt de huid invetten met een hydraterende, hypoallergene en parfumvrije bodylotion
  4. Binnenshuis de kamers en vertrekken goed ventileren, bijvoorbeeld raampje open doen

Wat kan ik doen als de huid rood is en stuk gekrabd?

Ga naar uw huisarts of dermatoloog om de huid te laten beoordelen. Indien nodig krijgt u een lokale ontstekingsremmende zalf eventueel in combinatie met anti-jeuk tabletten voorgeschreven.

Gaat winterjeuk vanzelf over?

Zodra de buitentemperatuur weer opwarmt zal de huid beter in staat zijn om vocht vast te houden en zal winterjeuk doorgaans vanzelf overgaan.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.