Nieuws
8 november 2014

Blijf abnormale littekens de baas

Print E-mail

Blijf abnormale littekens de baas

Siliconen bewijzen hun waarde bij operatieve ingrepen

Er bestaan vele methoden om abnormale littekenvorming te behandelen of te voorkómen. Slechts een aantal hiervan zijn wetenschappelijk bewezen dat ze daadwerkelijk effectief en veilig zijn voor dagelijks gebruik.

Bij dit onderzoek werd bestudeerd in hoeverre siliconen gel en tretinoïne (= vitamine A zuur) crème nuttig zijn bij de preventie van abnormale littekenvorming. Nog niet eerder werd een dergelijke vergelijkende studie uitgevoerd. De opzet was een vergelijking te maken van de effectiviteit van siliconen gel en tretinoïne (0,05%) crème voor zowel de preventie van abnormale littekens die voortkomen uit postoperatieve wonden als voor de verbetering van het uiterlijk van littekens. Er waren 26 patiënten met 44 verschillende wonden bij het onderzoek betrokken. De postoperatieve wonden werden verdeeld in twee behandelingsgroepen en één controlegroep. De patiënten in groep 1 gebruikten siliconen gel en die in groep 2 tretinoïne crème, 2 maal daags op hun wonden nadat de hechtingen eruit waren. De patiënten in de controlegroep kregen geen behandeling. De effectiviteit van beide middelen werd gekwantificeerd met de Modified Vancouver Scar Scale direct na het verwijderen van de hechtingen, en 4, 8, 12 en 24 weken daarna.

Abnormaal verdikt litteken op het sleutelbeen
Abnormaal verdikt litteken op het sleutelbeen

 

 

Beide middelen voorkwamen op effectieve wijze het ontstaan van abnormale littekens en verbeterden ook het uiterlijk van de littekens, dit vergeleken met de situatie bij de controlepersonen. Er was geen significant verschil tussen de behandeling met siliconengel en tretinoïne crème. Plaatselijke bijwerkingen zoals roodheid, irritatie en schilfering werden wel vaker gemeld door de gebruikers van de tretinoïne crème. Siliconengel is doorzichtig, makkelijk smeerbaar en dekkend waardoor deze qua gebruiksgemak beter scoorde dan tretinoïne crème.

Toepassing van zowel siliconengel als tretinoïne crème voorkomt dus het ontstaan van abnormale littekens en verbetert het uiterlijk van de littekens na chirurgisch ingrijpen. Siliconen gel is superieur boven tretinoïne crème voor wat betreft de cosmetische aspecten. Siliconen gel heeft daardoor de voorkeur boven tretinoïne crème voor toepassingen in het gelaat en de hals.

Blijf uw litteken dus de baas en vraag uw behandelend arts tijdig om een preventieve behandeling met siliconengel indien u een operatieve ingreep moet ondergaan.

 

Bron

Kwon SYPark SDPark K. Comparative effect of topical silicone gel and topical tretinoin cream for the prevention of hypertrophic scar and keloid formation and the improvement of scars. J Eur Acad Dermatol Venereol.  2014 Aug;28(8):1025-33. doi: 10.1111/jdv.12242. Epub 2013 Aug 19.

 

Behandelkliniek

David Njoo Skin & Laser Clinics

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.