Nieuws
24 januari 2015

De schaduwkanten van zon- en skivakanties

Print E-mail

De schaduwkanten van zon- en skivakanties

Vitamine D hoger maar ook meer DNA schade

Vitamine D hoger maar ook meer DNA schade

“Zon- en skivakanties verhogen de vitamine D spiegels maar geven ook meer DNA schade”. Dat is de conclusie uit een real-life studie uitgevoerd door een groep wetenschappers uit Denemarken.

Huidkanker wordt getriggerd door ultraviolette straling, die echter van belang is voor de aanmaak van vitamine D (25-hydroxyvitamine D). Daarnaast brengt UVB stralen van de zonschade toe aan het DNA (=erfelijk materiaal van de mens) toe via beschadiging van de DNA eiwitten geheten thymine (T-T) dimeren. De auteurs onderzochten de gelijktijdig optredende nadelige en voordelige effecten van zonexpositie bij vakantiegangers. In totaal werden 71 vrijwillige zonliefhebbers en skiërs gedurende 6 dagen geobserveerd via monitoring ter plekke, persoonlijke dagboekaantekeningen en registratie van persoonlijke UVB expositie doses met elektronische dosimeters. Urine en bloed monsters werden geanalyseerd op T-T dimeren respectievelijk 25-hydroxyvitamine D.

De vrijwilligers hadden allen een significante toename in vitamine D spiegels in het bloed en in de urine. Er werden associaties gevonden tussen UVB expositie en niveaus van T-T dimeren en vitamine D van na de vakantie, alsmede onderling tussen T-T dimeren en vitamine D van na de vakantie. Een stijging van T-T dimeren in de urine of het bloed betekent significante schade aan het DNA.

De conclusie is dat door UVB geïnduceerde vitamine D synthese geassocieerd is met aanzienlijke DNA schade in de huid. Deze gegevens omtrent twee belangrijke gezondheidsvoorspellers, verschaffen een basis voor verder veldonderzoek dat zou kunnen resulteren in een beter begrip van de risico’s en voordelen van “real life” zonblootstelling. Tevens waren de auteurs van mening dat de vitamine D status veiliger kan worden verbeterd door middel van voedingssupplementen met vitamine D.

Bron
Petersen B, Wulf HC, Triguero-Mas M et al. Sun and ski holidays improve vitamin D status, but are associated with high levels of DNA damage. J Invest Dermatol. 2014 Nov;134(11):2806-13. doi: 10.1038/jid.2014.223. Epub 2014 May 20.

 

Verwante paginas
Basaalcelcarcinoom
Melanoom
Plaveiselcelcarcinoom
Zon en Huid

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.