Nieuws
2 juni 2015

Gehoorafwijkingen bij patiënten met vitiligo

Print E-mail

Gehoorafwijkingen bij patiënten met vitiligo

Pigmentcellen in het slakkenhuis lijken ook aangetast

Bij de huidziekte vitiligo verdwijnen pigmentcellen uit de huid. Hierdoor ontstaan de kenmerkende melkwitte vlekken op bepaalde plaatsen van het lichaam. Eerdere studies hebben aangetoond dat patiënten met vitiligo afwijkingen kunnen hebben aan het gehoororgaan, om specifiek te zijn aan het cochlea.

De cochlea ook wel slakkenhuis genoemd is ons gehoororgaan en verantwoordelijk voor de omzetting van mechanische vibraties (geluid) in elektrische signalen. Dit proces dat transductie genoemd wordt, wordt uitgevoerd door speciale sensorische cellen in de cochlea. Het is bekend dat in de cochlea naast zenuwcellen, ook pigmentcellen aanwezig zijn. De rol van deze pigmentcellen voor de gehoorfunctie bij de mens is nog niet geheel opgehelderd.

In dit onderzoek werden 25 patiënten met de eenzijdige vorm van vitiligo (EV) en 28 patiënten met de dubbelzijdige vorm (DV) betrokken;15 op leeftijd en geslacht gematchte gezonde personen dienden als controle. De werking van de cochlea werd met een speciale functietest bestudeerd. De gegevens werden geanalyseerd met het statistiekprogramma SPSS..

In totaal hadden 64 oren (60%) van patiënten met vitiligo gehoor afwijkingen terwijl in de controlegroep geen afwijkingen werden gemeld. De gehoor afwijkingen van patiënten met EV en patiënten met DV, waren niet significant verschillend. Daarbij waren de gehoor afwijkingen niet significant beïnvloed door de ernst of de lokalisatie van de vitiligo ; d.w.z. geen verschillen in de gevonden gehoor afwijkingen bij vitiligo op het gezicht of bij vitiligo op andere plaatsen.

De auteurs concludeerden dat gehoor afwijkingen veel voorkomen onder patiënten met zowel de eenzijdige als de dubbelzijdige vorm van vitiligo. Deze afwijkingen staat niet in relatie met de ernst of de verspreiding van de vitiligo. De resultaten onderstrepen wel de belangrijke rol van pigmentcellen in de gehoorfunctie van de mens.

 

Bron

Anbar TS, El-Badry MM, McGrath JA, Abdel-Azim ES. Most individuals with either segmental or non-segmental vitiligo display evidence of bilateral cochlear dysfunction. Br J Dermatol. 2015 Feb;172(2):406-11. doi: 10.1111/bjd.13276. Epub 2014 Dec 25.

 

Verwante pagina’s

Vitiligo

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.