Nieuws
15 februari 2015

Groot psychosociaal leed door genitale wratten

Print E-mail

Groot psychosociaal leed door genitale wratten

Kwaliteit van leven blijkt fors gedaald bij jonge vrouwen

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat veel patiënten met genitale wratten , met name jonge vrouwen,  veel psychosociale klachten hebben door de aandoening.

-Wat zijn genitale wratten
Genitale wratten (medische term: condylomata acuminata) staan in de SOA-top 10 op de tweede plaats. Genitale wratten zijn de meest frequente virale SOA’s wereldwijd. Per jaar lopen meer dan 20.000 mensen in Nederland deze SOA op. Genitale wratten zijn wratten op en rond de penis, vagina of anus. Je kunt het virus dat ze veroorzaakt oplopen door direct contact van de geslachtsdelen. Maar bijvoorbeeld ook via iemands vingers of een gebruikte handdoek.
-Hoe ontstaan genitale wratten
Genitale wratten worden in 90% veroorzaakt door het humaan papilomavirus (HPV) 6 en 11. Niet iedereen die met HPV type 6 of 11 besmet is geraakt, krijgt genitale wratten. Na overdracht van het virus kan het enkele weken tot zelfs meer dan een jaar duren voordat de eerste wratten ontstaan.
-Wat zijn de klachten bij genitale wratten
Soms zijn er klachten zoals jeuk, pijn of een brandend gevoel, soms vaginale afscheiding of afscheiding uit de urethra. De voorkeurslokalisaties van de wratten zijn bij de man penis, op het perineum en perianaal. Bij de vrouw zijn de voorkeurslokalisaties op de schaamlippen, op de clitoris, op het perineum en in het gebied rond de anus. Soms worden ze ook gevonden in de vagina en op de cervix. Wratten rond de anus hoeven niet te betekenen dat er anale seksuele contacten zijn geweest, intra-anale wratten wel.
– Impact van genitale wratten
De impact van genitale wratten op de kwaliteit van leven is fors. De daling in kwaliteit van leven is groter bij vrouwen dan bij mannen. Vooral jonge vrouwen lijden eronder. Met name gevolgen voor het seksleven, zelfbeeld en angst voor overdracht op partner of relatie zijn groot. Schaamte voor genitale wratten is vaak een reden om geen nieuwe relatie aan te gaan Daarnaast kun je de wratvirus ook overkrijgen zonder dat er zichtbare wratten zijn op de geslachtsdelen van jouw sekspartner.
– Wat is de behandeling voor genitale wratten
Tot enkele jaren geleden was de hoeksteen van de behandeling destructie (wrat kapotmaken, chemisch of door bevriezing): Een alternatief vormde lokaal toepassing in de vorm van podophyllotoxine door de patiënt zelf: Condyline® en Wartec® (tijdelijk niet leverbaar). Recidieven komen na destructie en lokale cytostatische behandeling veel voor. Gezien de belangrijke rol voor het immuunsysteem bij de klaring ligt een behandeling met een immuunstimulerend effect voor de hand. Imiquimod (Aldara®) is een middel dat dit mechanisme gebruikte. Een nieuwere geneesmiddel is applicatie van 10% geconcentreerde groene thee-extract (Veregen®). Recidiefpercentages van deze behandeling lijken lager dan bij de eerder genoemde therapieën. Gezien de snelle verdwijning van zichtbare afwijkingen na ablatie maar frequente recidivering ligt voor- en of nabehandeling met een van deze twee middelen voor de hand.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.