Nieuws
20 juni 2014

Hoe dikker hoe kaler

Print E-mail

Hoe dikker hoe kaler

Hogere BMI verhoogt risico op kaalheid

Is het u ook opgevallen dat dikkere mannen steeds kaler worden ? Overgewicht is een risicofactor voor meerdere gezondheidsproblemen, maar de samenhang met mannelijk type haaruitval (afgekort MTH) is nog niet goed onderzocht. Een studie uit Taiwan liet recentelijk zien dat een hogere body mass index (afgekort BMI) samen blijkt te gaan met een grotere ernst van kaalheid bij mannen.

Voor het onderzoek werden de medische gegevens en foto’s van mannen met een klinische diagnose MTH doorgelicht. In totaal werden 189 mannen bij het onderzoek betrokken. Hun gemiddelde leeftijd was 30,8 jaar. Onder mannen met MTH (142 gevallen), hadden degenen met ernstige kaalheid (graad V-VII) een significant hogere BMI dan degenen met milde tot matige kaalheid (graad I-IV): 25,1 vs. 22,8 kg/m2 ). Na statistische berekeningen bleek het risico op ernstige kaalheid significant hoger bij mannen met overgewicht (BMI ≥24 kg/m2) en een klinische diagnose MTH (odds ratio 3,52). Bij mannen met een vroeg begonnen MTH (n=46), was het risico op ernstige kaalheid ook significant hoger bij mannen met overgewicht (odds ratio 4,97). De conclusie is dat een hogere BMI significant samenhangt met groter haarverlies bij mannen met MTH, in het bijzonder bij mannen met een vroegtijdig begonnen kaalheid.

Mannen, raak snel die kaalmakende calorieën kwijt en ga dus sporten !

Bron:Yang CCHsieh FNLin LYHsu CKSheu HMChen W. Higher body mass index is associated with greater severity of alopecia in men with male-pattern androgenetic alopecia in Taiwan: A cross-sectional study. J Am Acad Dermatol.  2014 Feb;70(2):297-302.e1. doi: 10.1016/j.jaad.2013.09.036. Epub 2013 Nov 1.

 

Verwante pagina’s
Alopecia androgenetica
Haaruitval

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.