Nieuws
2 januari 2016

Hoe meer Stafylokokken aureus, hoe ernstiger het eczeem

Print E-mail

Hoe meer Stafylokokken aureus, hoe ernstiger het eczeem

Houd uw huid dicht

“Hoe meer Stafylokokken aureus bacteriën op de huid hoe ernstiger het eczeem” . Dat is de conclusie van een groep Franse wetenschappers. Dr. Carle F. Paul van de universiteit van Toulouse, Hôpital Larrey, vertelt ook hoe belangrijk het is om patiënten te herkennen met milde of ernstige vormen van atopisch eczeem die regelmatig bacteriële infecties hebben van de huid. Bij deze patiënten zullen desinfecterende maatregelen tijdens het douchen zeker helpen om de huidaandoening onder controle te houden.

De onderzoekers onderzochten in hoeverre de ernst van het eczeem samenhing met de dichtheid van Stafylokokken bacterie in de huid bij 78 volwassen patiënten met atopisch eczeem. Ook andere factoren werden onderzocht zoals hydratatiegraad, de snelheid van waterverlies in de huid (zogenaamde transepidermal water loss (TEWL) ) en de aan-of afwezigheid van een genetisch defect van een huidbarrière eiwit type filaggrine. Zoals bekend zijn het grootste deel van de patiënten met atopisch eczeem geboren met dit genetisch defect, waardoor de huid constant “lek” is. Door dit verstoorde huid barrière kunnen (Stafylokokken) bacteriën gemakkelijker van buitenaf de huid binnendringen maar vice versa ook water en voedingstoffen van binnenuit naar buiten ontsnappen. Uit de resultaten bleek inderdaad dat zowel de afwijkende als de niet-afwijkende huid bij patiënten met ernstiger vormen van atopisch eczeem geassocieerd is met een verstoorde hydratatiegraad, een verhoogde TWEL en vooral met een hogere dichtheid aan Stafylokokken bacteriën. Dit resultaat werd niet gevonden bij een controle groep en de verschillen waren statistisch significant tussen de beide groepen. Dr Paul verklaarde ook dat “tijdens een opvlamming van het eczeem de goede bacteriën op de huid worden verdreven door de Stafylokokken bacteriën waardoor verschijnselen ontstaan zoals toename van jeuk, roodheid, natten en pus- en korstvorming. In ernstige gevallen is het dus zaak om de bacteriën te bestrijden met een geschikte antibiotica behandeling”.

Stafylokokken bacteriën onder een microscoop, typisch "druivetrossen" beeld
Stafylokokken bacteriën onder een microscoop, typisch “druivetrossen” beeld
Chronisch eczeem aan de knieholtes waarbij veel Stafylokokken op de huid zitten maar nog geen duidelijke infectie is
Chronisch eczeem aan de knieholtes waarbij veel Stafylokokken op de huid zitten maar nog geen duidelijke infectie is
Geïnfecteerd eczeem in de knieholtes door Stafylokokken bacteriën
Geïnfecteerd eczeem in de knieholtes door Stafylokokken bacteriën, met pusvorming, en nattende en open plekken

Houd uw huid dicht !

Deze studie laat wederom zien dat de behandeling van atopisch eczeem niet eenvoudig is. Wél weten wij steeds meer over het ontstaan van atopisch eczeem en ook waarom er ernstiger vormen bestaan waarbij de aandoening telkens terugkomt of opvlamt. Deze studie benadrukt nogmaals het belang om de huidbarrière bij atopisch eczeem intact te houden. Dat kunt u bereiken door dagelijks eenmaal of meerdere malen uw huid in te smeren met zalven of lotions die de huidbarrière weer helpen opbouwen. Echter alleen maar de huid “dichtsmeren” met vette vaselineproducten is niet meer toereikend. Nieuwere bodylotions bevatten barrière eiwitten zoals ureum, glycerine, vetzuren en zelfs ook filaggrine eiwitten die behulpzaam zijn voor de opbouw van uw huid. Deze nieuwe producten trekken bovendien beter en sneller de huid in. Bij ernstige vormen van eczeem is het zeker nuttig om preventief een desinfecterend middel te gebruiken tijdens was-en douchebeurten om de hoeveelheid Stafylokokken bacteriën in de huid te verminderen.

Bron

Tauber M, Balica S, Hsu CY, Jean-Decoster C, Lauze C, Redoules D, Viodé C, Schmitt AM, Serre G, Simon M, Paul CF. Staphylococcus aureus density on lesional and nonlesional skin is strongly associated with disease severity in atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol. 2015 Nov 7. pii: S0091-6749(15)01367-6. doi: 10.1016/j.jaci.2015.07.052.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.