Nieuws
25 oktober 2015

Kansen op hart- en vaatziekte bij rosacea vergroot

Print E-mail

Kansen op hart- en vaatziekte bij rosacea vergroot

rosacea en hartziekte

Check regelmatig cholesterol en bloeddruk

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht die ontstaat door steeds terugkerende ontstekingen van de bloedvaatjes van de huid. Ook bij aderverkalking en de daaruit voortvloeiende complicaties speelt ontstekingen een prominente rol. De auteurs bestudeerden de associatie van rosacea met risicofactoren voor hart- en vaatziektes op basis van populatiegegevens van 1997 tot 2010 uit de National Health Insurance Research Database in Taiwan. In totaal werden 33.553 patiënten met rosacea en 67.106 op leeftijd en geslacht gematchte controlepersonen bij het onderzoek betrokken.

De volgende aandoeningen waren significant geassocieerd met rosacea: dyslipidemie (= verhoogde cholesterol) kransslagader aandoening en hypertensie (=hoge bloeddruk). De kransslagader aandoening was onafhankelijk geassocieerd met rosacea na correctie voor hypertensie , diabetes mellitus (suikerziekte) en dyslipidemie . Mannelijke patiënten met rosacea hadden een hoger risico op alle hart- en vaatziekten dan vrouwelijke patiënten.

Patiënten met rosacea hebben dus vaker een verhoogde cholesterol en verhoogde bloeddruk ten opzichte van de controle groep. Zij hebben ook een groter risico op een kransslagader aandoening na correctie voor risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit is tot nu toe de grootste studie die de verhoogde risico voor hart- en vaatziekten heeft aangetoond bij patiënten met rosacea.

Huidarts.com adviseert alle patiënten met rosacea om regelmatig het cholesterol en de bloeddruk na te kijken.

 

Bron

Hua TC, Chung PI, Chen YJ et al. Cardiovascular comorbidities in patients with rosacea: A nationwide case-control study from Taiwan. J Am Acad Dermatol. 2015 Aug;73(2):249-54. doi: 10.1016/j.jaad.2015.04.028. Epub 2015 May 23.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.

Bekijk ook