Nieuws
2 november 2014

Meer risico op hart- en vaatziekte bij rosacea

Print E-mail

Meer risico op hart- en vaatziekte bij rosacea

rosacea en hart

Houd die cardioloog bij de hand !

Rosacea is een veel voorkomende ontsteking van de gezichtshuid met een chronisch verloop. Typisch voor rosacea is de roodheid van de neus, wangen, voorhoofd en de kin. Ook zijn er in meer of mindere mate rode bultjes, puistjes en verwijde bloedvaatjes aanwezig in de aangedane delen van het gezicht.

Dit onderzoek was gericht op het bestuderen van de risico’s op een hart- en vaatziekte bij rosacea patiënten. Bij het onderzoek waren 60 patiënten en 50 op leeftijd en geslacht gematchte controlepersonen betrokken. Van elke deelnemer werden demografische gegevens, medische geschiedenis en voorkomen van risicofactoren voor het krijgen van een hart-en vaatziekte geregistreerd. Ook werden middelomvang, lengte en gewicht gemeten en de body mass index bepaald. Laboratoriumonderzoek omvatte bloedsuiker bij vasten, C-reactieve proteïne (CRP), zeer lage-dichtheid lipoproteïne (LDL), hoge-dichtheid lipoproteïne (HDL), totaal cholesterol, triglyceride, lipoproteïne (a).

Van de rosacea patiënten waren 66% vrouw (gemiddelde leeftijd 44,65 ± 12,9 jaar) en van de controlepersonen eveneens 66% (gemiddelde leeftijd 42,3 ± 12,3 jaar). De mediane duur van de aandoening in de rosacea groep was 36 maanden. Hoog totaal cholesterol (>200 mg/dl), LDL (>130 mg/dl) en CRP (>0,8 mg/l), een familiegeschiedenis van vroeg ontstaan van een hart-en vaatziekte, en een geschiedenis van roken en alcoholgebruik kwamen significant vaker voor bij rosaceapatiënten dan bij de controlepersonen.

De conclusie is dat rosacea patiënten een hoog risico op een hart-en vaatziekte kunnen hebben. Vanwege dit risico wordt een regelmatige follow-up van deze patiënten aanbevolen. Het mechanisme achter dit toegenomen risico is onbekend, en aanvullende gecontroleerde studies zijn nodig voor een verdere opheldering.

Huidarts.com adviseert daarom patiënten met rosacea om regelmatig hun bloed te laten nakijken op cholesterolwaarden, gezond te eten en voldoende in beweging te blijven.

 

Bron
Duman N, Ersoy Evans S, Atakan N. Rosacea and cardiovascular risk factors: a case control study J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Sep;28(9):1165-9. doi: 10.1111/jdv.12234. Epub 2013 Aug 2. 

Verwante pagina’s
Rosacea
Lasertherapie met de V beam laser
Mirvaso gel

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.