Nieuws
25 januari 2015

Meer werkproblemen onder psoriasis patiënten

Print E-mail

Meer werkproblemen onder psoriasis patiënten

Job killing

Psoriasis kan cumulatieve fysieke en psychosociale effecten hebben die patiënten kan verhinderen hun levensdoelen te bereiken. Deze impact op het bestaan is door weinig studies aan de orde gesteld. Een Italiaanse studie onderzocht de effecten van het hebben van psoriasis op educatieve vooruitzichten en beperkingen bij het werk. Er waren 29 dermatologie centra in Italië bij betrokken. De informatie werd verkregen door middel van een vragenformulier dat ingevuld werd tijdens bezoeken aan een behandelcentrum.

In totaal vulden 787 patiënten van gemiddeld 50 jaar en voor 34% vrouw en 64% man het formulier in. Ten tijde van het onderzoek was de score op de Psoriasis Area and Severity Index (PASI) * 10 en de duur van de aandoening 19 jaar. Rokers hadden hogere PASI scores vergeleken met niet-rokers (10,8 vs. 9,4; P=0,02). Plaque psoriasis werd het vaakst beschreven als aandoening (91,2%). Wat betreft carrière perspectieven gaven 55% van de patiënten aan dat ze beperkte verwachtingen hadden. Ook reduceerde de psoriasis in 42% van de gevallen perspectieven op een verbetering van de aanstelling en 35% van de patiënten rapporteerden dat zij door de psoriasis gereduceerde mogelijkheden zagen voor salarisverbetering. Ongeveer 60% van de patiënten gaven aan dat de psoriasis op hun handen of voeten beperkingen in hun werk opleverden, terwijl bij ca. 25% het werk hierdoor moest worden beëindigd. Ten slotte meldde 37% van de patiënten dat zij 3 tot 10 werkdagen hadden gemist gedurende de laatste 3 maanden als gevolg van klinisch onderzoek of behandelingen. Logistische regressieanalyse bracht aan het licht dat geslacht, lage schoolopleiding, aantal lokalisaties met psoriasis, schaamte, boosheid en gevoel van eigenwaarde belangrijke voorspellers waren die significant waren geassocieerd met beperkingen in het werk.

De conclusie was dat matig tot ernstige psoriasis een aanzienlijke negatieve impact heeft op de arbeidscapaciteit van deze Italiaanse patiënten. Ook draagt psoriasis bij tot verlies van arbeidsdagen, en heeft psoriasis een negatieve invloed op mogelijkheden voor banen, carrière perspectieven en verdiencapaciteit.

Huidarts.com raadt behandelaars aan om voldoende aandacht te schenken aan dit probleem en om indien nodig, de bedrijfsarts in te schakelen.

* Toelichting: PASI score geeft de mate van ernst aan bij psoriasis

 

Bron
Ayala F, Sampogna F, Romano GV et al. The impact of psoriasis on work-related problems: a multicenter cross-sectional survey. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Dec;28(12):1623-32. doi: 10.1111/jdv.12233. Epub 2013 Aug 21

 

Verwante paginas
Psoriasis
Psoriasis van de nagels
Artritis psoriatica
Dermalex Repair Psoriasis

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.