Nieuws
12 oktober 2014

Melanomen bij vrouwen vaker aan de onderste ledematen

Print E-mail

Melanomen bij vrouwen vaker aan de onderste ledematen

Straks minder blote benen in de zomer ?

Al langer bestaat het vermoeden dat het melanoom bij mannen en vrouwen op verschillende locaties op het lichaam optreden. Herkenning van locatie-patronen tussen de beide geslachten zou kunnen leiden tot geslacht-specifieke preventieve maatregelen. Het doel van dit onderzoek was een vergelijking van de precieze melanoom-locatie en lichaamszijde bij mannen en vrouwen.

Het ging hier om de locatie van 1542 incidente melanomen die in de periode 2004-2011 waren vastgesteld in de Franse regio Champagne-Ardenne, met 1,3 miljoen inwoners. Gegevens over de locatie werden verzameld via een regionaal register en een vragenformulier dat naar artsen in de regio werd verstuurd. Mannen en vrouwen werden vergeleken op de hoeveelheid tumoren op hoofd en nek, romp, armen en benen, handen en voeten. Voor elke locatie werden sub locaties vastgesteld. Voor hoofd en nek en de ledematen werd onderscheid gemaakt tussen rechts en links.

Bij vrouwen kwamen de melanomen overwegend op het been voor (32,2% vs. 9,3% bij mannen; P<0,01) terwijl bij mannen meer tumoren op de romp voorkwamen (41,8% vs. 14,9%; P<0,01). Tumoren op hoofd en nek alsmede de armen kwamen in gelijke mate bij mannen en vrouwen voor. Wat betreft sub locaties kwamen melanomen op handen en voeten meer voor bij vrouwen (10,3% vs. 6,3%; P<0,01), Wat betreft de locaties op hoofd en nek werden 75,1% van de tumoren bij vrouwen in het midden gelokaliseerd tegen 53,7% van de tumoren die bij mannen vaker aan de zijkanten zaten (P<0,01). Melanomen op hoofd en nek kwamen bij vrouwen meer voor aan de rechterzijde en bij mannen meer op de linkerzijde (P=0.04); voor perifere tumoren was de links/rechts ratio 1,58 bij mannen tegen 0,61 bij vrouwen (P<0,01). Voor de andere locaties werd geen verschil tussen links en rechts gevonden.

Als conclusie hebben de auteurs de volgende factoren genoemd om de verschillen tussen de geslachten te verklaren: blootstelling aan ultraviolette straling in beroeps- en recreatietijd, kleding (o.a. dragen van een rok door vrouwen, verschillen in schoeisel), kapsel en zijdelingse zonlichtblootstelling in de auto. Algemene preventieve adviezen zouden kunnen worden aangevuld met geslacht specifieke adviezen over preventie van melanoom.

Huidarts.com raadt vrouwen aan die tot de risicogroep behoren (lichte huid, makkelijk verbranden, veel moedervlekken) om zich goed te beschermen tegen zonverbranding en regelmatig de huid te laten nakijken op verdachte moedervlekken.

Lees hierover meer in onze brochures melanoom en het zelfonderzoek naar het melanoom.

Toelichting: een P–waarde van < 0.05 werd in de studie als significant beschouwd

 

Bron
Chevalier V, Barbe C, Le Clainche A, Arnoult G, Bernard P, Hibon E, Grange F. Comparison of anatomical locations of cutaneous melanoma in men and women: a population-based study in France. Br J Dermatol. 2014 Sep;171(3):595-601. doi: 10.1111/bjd.13052. Epub 2014 Aug 16.

Verwante pagina’s
Melanoom
Zelfonderzoek voor het melanoom

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.