Nieuws
3 oktober 2015

Melasma komt ook bij mannen voor

Print E-mail

Melasma komt ook bij mannen voor

Niet alleen een vrouwenkwaal

Melasma is een goedaardige langzaam uitbreidende huidaandoening waarbij grillige donkerbruine, grijze of zelfs zwarte verkleuringen ontstaan in het gezicht. Deze pigmentstoornis komt vooral voor bij vrouwen is dan gerelateerd aan hormonale factoren zoals zwangerschap (daarom ook wel “zwangerschapsmasker” genoemd) en het gebruik van hormoonpreparaten zoals de anticonceptiepil. Ook overmatige zonblootstelling speelt een belangrijke rol. Minder bekend is dat melasma ook kan optreden bij mannen. Tussen de 5 en 10% van de patiënten blijken namelijk mannen te zijn. De oorzaak van melasma bij mannen ligt waarschijnlijk niet aan de hormonen. De weinige studies hierover wijzen overmatige zonblootstelling en familiair vóórkomen aan als de belangrijkste oorzakelijk factoren. De laatste studie uit 2012 (Sarkar et al.) vond dat 48% van de mannen veel buiten zijn door hun beroep of hobby en dat de melasma bij 37% van de gevallen ook in de familie voorkwam. Duidelijke hormonale afwijkingen werden niet gevonden.

Melasma bij een man met een donker huidtype
Melasma bij een man met een donker huidtype

De behandeling van melasma bij mannen is hetzelfde als bij vrouwen. Het medicijn hydrochinon is vaak het eerste keus middel, maar ook peelings en laser behandelingen zijn geschikte opties. Uiteraard is het van belang om de huid te blokkeren tegen zonnestralen. Huidarts.com raadt daarbij een dagelijks gebruik van een dagcrème met een factor 30 en bij echt zonnige dagen het gebruik van een zonnebrandcrème met factor 50+. Een andere belangrijke advies is om geen aftershave lotions of parfums te gebruiken die de huid kunnen irriteren, omdat deze de donkere vlekken kunnen verergeren.

Voor alle huidprofessionals geldt dus: Ziet u donkere vlekken bij een mannelijke klant, denk dan ook aan melasma !

 

Bron

Sarkar R, Puri P, Jain RK, Singh A, Desai A. Melasma in men: a clinical, aetiological and histological study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010 Jul;24(7):768-72.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.