Nieuws
20 september 2015

Micromelanomen, “nieuw” gevaar in de huid ?

Print E-mail

Micromelanomen, “nieuw” gevaar in de huid ?

Vind het wolfje tussen de schapen

Het melanoom is dé gevaarlijkste vorm van huidkanker omdat deze snel kan uitzaaien. Jaarlijks zorgt het uitgezaaide melanoom voor ruim 800 doden in Nederland. In de meeste gevallen wordt het melanoom pas ontdekt wanneer deze al wat groter en zichtbaarder is op de huid. We zien dan vaak een grillige donkerbruine, soms zwartgrijze wat grotere moedervlek (groter dan 0,5 cm) in de huid. Pas in deze verschijningsvorm wordt het melanoom door de patiënt ontdekt. In enkele gevallen is het melanoom dan al gevorderd en uitgezaaid naar de lymfeklieren.

Een studie uit Italië onderzocht de kenmerken van zogenaamde micromelanomen. Dit zijn melanomen die kleiner zijn dan 4 mm, en vaak nog niet opgemerkt door de persoon. Micromelanomen bevinden zich nog zeer vroeg in het groeistadium. Uiteraard is het van belang dat de dermatoloog deze “jonge melanoompjes” wél ontdekt en deze tijdig operatief bij u verwijdert. Hiertoe is een onderzoek met een dermatoscoop van eminent belang.

Wat is een dermatoscoop ?

Met een dermatoscoop is de dermatoloog in staat om structuren van de huid tot 10 keer te vergroten. De dermatoscoop is bedoeld om verdachte structuren in bijvoorbeeld een pigmentvlek op te sporen die je met het blote oog niet ziet. Hiermee kan de dermatoloog de kwade van de goede moedervlekken van elkaar onderscheiden. Ook andere vormen van huidkankers kunnen met de scoop worden opgespoord. Niet alle artsen worden bekwaam geacht om dermatoscopische beelden te beoordelen. Tot nu toe zijn alleen dermatologen gespecialiseerd om de dermatoscoop te bedienen.

Met een dermatoscoop kunnen we micromelanomen vroegtijdig opsporen
Met een dermatoscoop kunnen we micromelanomen vroegtijdig opsporen
Voorbeeld van een melanoom onder de scoop
Voorbeeld van een melanoom onder de scoop
Een voorbeeld van een dikkere melanoom onder de scoop
Een voorbeeld van een dikkere melanoom onder de scoop

Resultaten Italiaanse studie
Een Italiaanse studie onderzocht de dermatoscopische kenmerken van micromelanomen (melanomen kleiner dan 4 mm) en vergeleek deze met die van normale, grotere melanomen. De onderzoekers gebruikten hiervoor een database die bestond uit dermatoscopische beelden van 482 melanomen, die bij patiënten zijn gevonden en later digitaal geanalyseerd. Zij concludeerden dat de dermatoscopische patronen van micromelanomen op vele punten kan verschillen met die van normale, grotere melanomen. In totaal werden er 22 micromelanomen volgens bovengenoemde criteria gevonden, dat is bijna 5 %. Hiervan waren er 12 vastgesteld als melanoma in situ, terwijl de andere 10 een Breslow-dikte tussen 0,2-2 mm hadden. De Breslow-dikte is een waarde die aangeeft hoe dik het melanoom is gemeten onder de microscoop. Melanomen met Breslow-diktes onder 1,0 mm hebben over het algemeen een gunstige prognose.

Micromelanomen blijken dus geen zeldzaamheid te zijn. Maar gelukkig gaat het hier om relatief dunnere melanomen met een goede prognose. Vele dermatoscopische kenmerken die voor grotere melanomen zo typisch zijn, kunnen bij micromelanomen ontbreken. In de praktijk kan dit betekenen dat de dermatoloog bij bepaalde risicopersonen de “lat” wat lager zal leggen voor een zekerheidsoperatie, zodat ze ook de mini-melanoompjes niet zullen missen. Risicogroepen kunnen zijn mensen die al eerder een melanoom hebben gehad of die familieleden hebben bij wie (recentelijk) een melanoom is verwijderd.

Afspraak voor dermatoscopisch onderzoek van uw moedervlek 

Heeft u een verdachte moedervlek, en wilt u deze op korte termijn door een dermatoloog beoordeeld hebben ? Maak dan een afspraak via www.davidnjoo.nl.

Bron

Seidenari S, Ferrari C, Borsari S, Fabiano A, Bassoli S, Giusti F, Ponti G, Magnoni C. Dermoscopy of small melanomas: just miniaturized dermoscopy? Br J Dermatol. 2014 Nov;171(5):1006-13. doi: 10.1111/bjd.12542. Epub 2014 Jun 11.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.