Nieuws
8 maart 2015

Minder gezond door minder slapen bij eczeem

Print E-mail

Minder gezond door minder slapen bij eczeem

Beauty sleep, don’t miss it !

Slaapstoornissen zijn bij volwassenen geassocieerd met een slechte gezondheid. Er is echter weinig bekend over slaapstoornissen die samengaan met eczeem. De auteurs bestudeerden de associatie tussen eczeem bij volwassenen en slaapstoornissen en de impact daarvan op de algehele gezondheid en gebruikmaking van gezondheidszorg.

De gegevens werden ontleend aan een vragenlijst onderzoek bij 34.613 volwassenen uit de National Health Interview Survey in de VS van 2012. Daaruit bleek dat eczeem was geassocieerd met een grotere kans op vermoeidheid (odds ratio; 95% CI 2,97, 2,65-3,34), regelmatig slaperigheid overdag (95% CI 2,66; 2,34-3,01), en regelmatig slapeloosheid (2,36; 2,11-2,64)), ook na controle op de duur van de slaap, geschiedenis van allergische aandoeningen, sociodemografie, en body mass index (BMI). Er werden significante interacties gevonden tussen eczeem en vermoeidheid, slaperigheid en slapeloosheid, als voorspellers van een verslechterde algehele gezondheid, aantal dagen ziekteverzuim en bezoeken aan artsen. Tegelijkertijd werden er ook positieve correlaties gevonden tussen slaapstoornissen en andere allergische aandoeningen zoals astma, hooikoorts en voedselallergie. De auteurs concluderen dat eczeem duidelijk geassocieerd is met meerdere slaapstoornissen. Door slaapgebrek gaat tevens de algemene gezondheid achteruit. Verder stellen ze voor om strategieën te ontwikkelen voor de behandeling en preventie van slaapstoornissen bij volwassenen met eczeem.

Deze studie sluit goed aan op een eerdere publicatie door the American Academy of Sleep Medicine in september 2014 die heeft onderzocht hoeveel uren slaap een volwassene nodig heeft. Een slaapbeperking tot minder dan zeven uur per nacht vertraagt de reactiesnelheid, bemoeilijkt het nemen van beslissingen en leidt tot een slechter geheugen en humeur. Slaperigheid en vermoeidheid nemen toe. Wie acht of negen uur slaapt, ondervindt daarentegen geen negatieve of positieve gevolgen.

Kortom: Don’t miss your beauty sleep !

Bron
Silverberg JI, Garg NK Paller AS, Fishbein AB4,Zee PC5. Sleep Disturbances in Adults with Eczema Are Associated with Impaired Overall Health: A US Population-Based Study. J Invest Dermatol. 2015 Jan;135(1):56-66. doi: 10.1038/jid.2014.325. Epub 2014 Aug 31.

Verwante paginas
Atopisch eczeem

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.