Nieuws
15 december 2015

Ontstaan melanomen uit moedervlekken ?

Print E-mail

Ontstaan melanomen uit moedervlekken ?

Onthullende gegevens uit genetisch onderzoek

In de dermatologie is het nog steeds een discussie hoe melanomen ontstaan. Eerdere onderzoeken laten zien dat melanomen als nieuwe huidafwijking kunnen ontstaan (zogeheten “de novo”) of in bestaande moedervlekken kunnen ontwikkelen. Verder is het nog onduidelijk in hoeverre de wijze van ontstaan de prognose van het melanoom beïnvloedt.

Recentelijk heeft een Braziliaans-Spaans onderzoek een genetisch-microscopisch onderzoek gedaan naar melanomen en de rol van naburige gezond uitziende moedervlekken. Hiervoor werden 61 huidmonsters van aan een moedervlek aangrenzende melanomen onderzocht. Via een speciale methode konden de onderzoekers de melanoomcellen scheiden van de normaal uitziende moedervlekcellen. In beide celgroepen werden met behulp van moleculaire technieken bestudeerd hoe vaak bepaalde genmutaties voorkwamen die kenmerkend waren voor melanoomcellen. Deze mutaties liggen in zes genen te weten BRAF, NRAS, c-KIT, PPP6C, STK19 en RAC1 genen.

Dit melanoom is waarschijnlijk ontstaan uit een bestaande moedervlek, gezien het groot aantal andere moedervlekken op de rug....
Dit melanoom is waarschijnlijk ontstaan uit een bestaande moedervlek, gezien de grote hoeveelheid moedervlekken op de rug….

In de meerderheid (66,7%) van de onderzochte huidmonsters vonden de onderzoekers gelijkenissen in de mutatiestatus van alle zes genen tussen het melanoom en de aangrenzende moedervlek. In verschillende monsters kwamen bepaalde genmutaties zelfs samen voor of werden er dubbelmutaties gevonden.

Dit is tot nu toe het grootste onderzoek waarbij melanomen en aangrenzende moedervlekcellen moleculair zijn bestudeerd. De meerderheid van de melanomen en aangrenzende moedervlekcellen blijken hetzelfde mutatieprofiel te hebben. Deze bevindingen versterken de theorie dat aangrenzende moedervlekken en het melanoom “familie” van elkaar zijn en dat het melanoom vanuit een moedervlek ontstaat.

Opmerking Huidarts.com

Deze studie bewijst des te meer dat we mensen met vele (onrustig uitziende) moedervlekken goed onder controle moeten houden. Mensen dienen zelf ook op tijd alarm te slaan wanneer een moedervlek “raar” begint uit te zien. Het ABCDE ezelsbruggetje kan u hierbij helpen. Klik daarvoor op deze pagina.

Melanomen kunnen genezen worden, indien tijdig herkend !

 

Bron

Shitara D, Tell-Martí G, Badenas C et al. Mutational status of naevus-associated melanomas. Br J Dermatol. 2015 Sep;173(3):671-80. doi: 10.1111/bjd.13829. Epub 2015 Jun 19.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.