Nieuws
9 augustus 2015

Sunburn tattoo: rage of ravage ?

Print E-mail

Sunburn tattoo: rage of ravage ?

Dermatologen waarschuwen tegen de gevaren van nieuwe trend op social media

Op social media is er nu een rage om jezelf op de foto te zetten met een zogenaamde “sunburn tattoo” of “sunburn art”. Deze trend is vanuit Amerika overgewaaid en verovert nu ook Europese social media gebruikers.

Wat is sunburn tattoo ?
Sunburn tattoo (vertaald : zonverbrande tatoeage) is een vorm van tijdelijke tatoeage of body painting. De persoon tekent eerst met een zonnebrandmiddel een bepaald figuur op de huid (bijv. bloem, zon of een logo) of plaatst een eigen gemaakte sjabloon van een kledingstuk, een sticker of een voorwerp op de huid. Vervolgens gaat de persoon opzettelijk in de felle zon of op de zonnebank liggen totdat de niet bedekte huiddelen gaan bruinen of zelfs gaan verbranden waardoor er een contrast ontstaat met de bedekte huiddelen. Zo kun je de meeste uiteenlopende figuren en patronen op je huid laten verschijnen, de een nog gekker dan de andere. Deze methode is aantrekkelijk omdat je het zelf kan doen, niets kost, en je eigen fantasie de vrije loop kan geven. En hoewel sommige creaties heel artistiek overkomen bestaan er vele gevaren aan deze vorm van zelf tatoeage.

Sunburn Tattoo
Voorbeeld van een sunburn tattoo (www.stylehuntercollective.com)

 

DNA schade en huidkanker
Dermatologen waarschuwen mensen al jaren tegen de gevaren van teveel zon en zonverbranding. Iedere keer dat de huid bruin wordt en/of verbrandt ontstaat er schade aan je erfelijk materiaal (DNA). Wanneer dit keer op keer gebeurt stapelt de schade is zich op en worden de gemuteerde cellen niet meer opgeruimd. Deze huidcellen groeien zonder enige controle van je afweersysteem en ontaarden uiteindelijk in kankercellen. Daarnaast heeft de huid ook een soort geheugen; de beschadigde huidcellen van een zonnebrand van bijvoorbeeld 10-15 jaar geleden worden nooit geheel opgeruimd in de huid. Deze afwijkende cellen kunnen zelfs jaren later meedoen met de normale celdelingen waardoor ze uiteindelijk huidkankercellen gaan vormen. Verbrande moedervlekcellen kunnen hierdoor zoveel schade oplopen dat ze kunnen ontaarden in de meest levensgevaarlijke vorm van huidkanker, het melanoom. Zoals bekend kan melanoom dodelijk zijn doordat de kankercellen hierbij kunnen uitzaaien.

Het grote gevaar van deze vorm van zelftatoeage is dat je als person niet weet waar de grens ligt. Wat betreft de dosis ultraviolette (UV) stralen kunnen dermatologen eigenlijk ook geen drempelwaarde aangeven waardoor zonnen nog veilig is voor de huid. Mensen krijgen al gauw teveel ultraviolet straling op de onbeschermde huid waardoor de huid teveel DNA schade oploopt. Dit geldt eigenlijk voor mensen met allerlei huidtypen. Zelfs mensen met een wat getinte huid of met een Aziatische huidtype kunnen gemakkelijk teveel UV stralen krijgen met verbranding en DNA schade als gevolg. Een ander lange termijn aspect van deze sunburn tattoo is dat in de eens verbrande huid pigmentvlekken gaan ontstaan waardoor er verschillende kleuren gaan ontstaan. Dit verschijnsel noemen we “postinflammatoire hyperpigmentatie”. Cosmetisch gezien ga je daar dus ook niet op vooruit.

Ravage
Deze sunburn tatoeëerders (maar ook alle zonaanbidders) moeten eigenlijk eens onder de microscoop naar hun eigen zonverbrande huidcellen gaan kijken. We zien namelijk opgeblazen cellen met soms loslating van de opperhuid, afgestorven en halfdode huidcellen, cellen met afwijkende celdelingen en een enorme ontstekingsreactie. Een complete “ravage” dus.

Waarom geen bruin zonder zon ?
Wanneer mensen toch zo graag een eigengemaakte figuur op hun huid willen hebben waarom gebruiken ze dan geen zelfbruinende lotion of spray in plaats van de zon ? Je kunt dan hetzelfde effect krijgen zonder de bijkomende schade aan je huid.

Sunburn tattoo een rage ? Nee, eerder een ravage voor je huid !

 

Bronnen

Stylehunter Collective
Film op YouTube over Sunburn Tattoo

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.