Nieuws
25 juli 2015

Toegenomen risico op andere huidkankers na vaststelling primair melanoom

Print E-mail

Toegenomen risico op andere huidkankers na vaststelling primair melanoom

Huidkanker controle

Eenmaal huidkanker, altijd huidkanker ?

Patiënten bij wie eenmaal een primair melanoom is vastgesteld lopen een verhoogd risico op het krijgen van andere vormen van huidkankers. Dat concludeert een Nederlands onderzoek uit het Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Het melanoom is de meeste gevreesde vorm van huidkanker en zorgt jaarlijks voor meer dan 800 sterfgevallen in Nederland. Het is bekend dat mensen met huidkanker in hun leven meerdere huidkankers kunnen ontwikkelen. Hoe groot deze risico’s kunnen zijn was echter nog niet duidelijk. Alle gepubliceerde artikelen over dit onderwerp tot de datum 18 januari 2012 werden onderzocht in een systematische review. Uiteindelijk werden er 50 uit de in totaal 233 gelezen artikelen geselecteerd. Er werd bepaald hoe groot de risico’s waren op het krijgen van een opeenvolgende melanoom, basaalcelcarcinoom (BCC) en/of plaveiselcelcarcinoom (PCC). De statistische berekeningen lieten zien dat het hebben van een melanoom een 10 X verhoogde risico geeft op ket krijgen van een volgend melanoom en in iets minder mate op ket krijgen van een BCC of PCC.

Huidarts.com adviseert daarom dat patiënten bij wie eerder een melanoom is vastgesteld regelmatig op controle moeten blijven verschijnen bij hun dermatoloog. De informatiefolder Zelfonderzoek voor het melanoom kan daarbij behulpzaam zijn.

 

Bron

van Leest RJT, Flohill SC, Arends LR, de Vries E, Nijsten T. Risk of subsequent cutaneous malignancy in patients with prior melanoma: a systematic review and meta-analysis. JEADV 2015: 29; 1053-1062

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.