Nieuws
1 maart 2015

Verhoogde risico op melanoom bij piloten en cabinepersoneel

Print E-mail

Verhoogde risico op melanoom bij piloten en cabinepersoneel

Dodelijke vluchten

Piloten en cabinepersoneel worden beroepsmatig blootgesteld aan hogere niveaus van kosmische en UV straling dan de algemene populatie, maar het risico op melanoom is nog niet vastgesteld. Melanoom is een vorm van huidkanker, die goed te genezen is, mits deze op tijd wordt gevonden en behandeld.

Het kan echter ook uitzaaien met de dood als gevolg. In dit onderzoek wilde men het risico op melanoom bij piloten en cabinepersoneel bepalen. De gegevens waren afkomstig van 3 grote databanken te weten, PubMed (1966 tot 30 oktober 2013), Web of Science (1898 tot 27 januari 2014) en Scopus (1823 tot 27 januari 2014). De geselecteerde studies rapporteerden over verwachte en waargenomen gevallen van melanoom of sterfte veroorzaakt door melanoom. Van de 3527 gevonden studies werden er 19 bij de analyses betrokken; deze omvatten 266.431 deelnemers. Uit statistische berekeningen werd geconcludeerd dat piloten en cabinepersoneel een ongeveer 2x zo grote incidentie van melanoom hebben als de algemene populatie.

Het is echter nog niet duidelijk hoe deze verhoogde risico kan ontstaan. De auteurs hebben berekend dat voor iedere stijging van 900 meter boven het zeeniveau de sterkte van de UV stralen met 15% toeneemt. De meeste commerciële vluchten vinden plaats op minimaal 9.000 m waardoor de UV sterkte ongeveer tweemaal zo sterk is als welke gemeten wordt op de grond. Zijn de ramen dan niet voldoende UV proof ? Nee, de meeste vliegmaatschappijen beweren dat de ramen van zowel de cockpit als van de cabine voldoende UV- werend zijn. Mogelijk laten glasramen wel meer UVA stralen door dan plastic ramen. Een andere verklaring is dat piloten en cabinepersoneel vaker naar zonnige oorden vliegen en daar de verhoogde UV straling tijdens zonnebakken hebben opgelopen. Andere studies hebben echter niet kunnen aantonen dat meer vlieguren geassocieerd is met meer risico op het krijgen van het melanoom. Een raadsel op grote hoogte dus.

 

Bron
Sanlorenzo M, Wehner MR, Linos E et al. The Risk of Melanoma in Airline Pilots and Cabin Crew: A Meta-analysis. JAMA Dermatol. 2015 Jan 1;151(1):51-8. doi: 10.1001/jamadermatol.2014.1077.

 

Verwante paginas
Melanoom
Moedervlekken
Zelfonderzoek voor het melanoom

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.