Nieuws
3 oktober 2015

Vitamine D verbetert winter-gerelateerde atopisch eczeem bij kinderen

Print E-mail

Vitamine D verbetert winter-gerelateerde atopisch eczeem bij kinderen

Voedingssuppletie vermindert symptomen significant

Atopisch eczeem is een chronische allergische huidaandoening gekenmerkt door jeukende blaasjes, roodheid, schilfering en nattende plekken. De voorkeursplaatsen zijn het gezicht. hals en de binnenzijde van de armen en benen. De symptomen kunnen al op babyleeftijd beginnen en persisteren tot ver in het volwassen leven.

Belangrijke factoren die het eczeem kunnen doen verergeren zijn allergische prikkels (zoals huisstofmijt en huisdieren), en non-allergische prikkels zoals stress en spanningen. Ook fysische factoren zoals kou en droge lucht kunnen het eczeem doen verergeren. Veel patiënten zeggen ook vaak dat de klachten in de koude (winter) maanden erger zijn dan in de warmere maanden. Van vitamine D weten we inmiddels dat het gebrek hiervan een rol kan spelen bij enkele chronische huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en vitiligo.

Dit onderzoek in Bosten bestudeerde het effect van vitamine D suppletie op de ernst van het eczeem. Hiertoe werd een dubbel blinde placebo gecontroleerde studie uitgevoerd bij 107 oriëntaalse kinderen met de diagnose atopisch eczeem. De kinderen hadden een leeftijd die varieerde van 2 tot 17 jaar, met ernstige vorm van eczeem waarvan bekend was dat deze verergerde tijdens de overgang van herfst naar winter. De eczeem kinderen werden vervolgens willekeurig behandeld met 1000 eenheden per dag cholecalciferol (=vitamine D) orale tabletten voor een periode van 1 maand. Daarna werden ze door de onderzoekers beoordeeld op ernst van de symptomen. De gemiddelde leeftijd van de kinderen bleek 9 jaar te zijn en 59% waren jongens. De mediane leeftijd van het ontstaan van de eerste symptomen van het eczeem was 3 maanden . Na 1 maand waren 104 kinderen (97%) geschikt voor evaluatie. Vergeleken met placebo tablet waren de symptomen van het eczeem significant verbeterd voor de kinderen die vitamine D tabletten hadden geslikt. Er waren geen bijwerkingen gemeld. De studie toont aan dat het slikken van vitamine D tabletten de symptomen van atopische eczeem, althans gedurende de wintermaanden kan verbeteren. Deze conclusies gelden vooralsnog voor kinderen van Aziatische oorsprong, omdat juist in deze groep regelmatig vitamine D gebrek in het bloed wordt gevonden.

 

Huidarts.com is van mening dat het slikken van vitamine D gedurende de wintermaanden de klachten kan verbeteren van een aantal chronische huidaandoeningen. Behalve atopisch eczeem, kunnen ook psoriasis en vitiligo baat hebben bij deze voedingssuppletie.

 

Bron

Camargo CA, Ganmaa D, Sidbury R et al. Randomized trial of vitamin D supplementation for winter-related atopic dermatitis in children. J Allergy Clin Immunol October 2014 Volume 134, Issue 4, Pages 831–835

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.