Nieuws
18 juni 2015

Wereldcongres dermatologie 2015 in Vancouver

Print E-mail

Wereldcongres dermatologie 2015 in Vancouver

Dermatologie, een biotechnologische professie ?

De 23ste World Congress of Dermatology in 2015 heeft plaatsgevonden in Vancouver, Canada van 08-13 juni, 2015. Het World Congress of Dermatology is ’s werelds oudste en continue internationale dermatologie vergadering.

De eerste vond namelijk al plaats in het jaar 1889. Er waren meer dan 11.000 deelnemers uit verschillende landen waarvan de meeste uit USA, Canada, China, Brazilië en India kwamen. Het congres verzorgde 271 sessies, 4562 individuele presentaties en 3788 posterpresentaties van artsen en onderzoekers uit 48 verschillende landen. Het congres liet zien dat de dermatologie een zeer breed vak is, van eczeem en droge huid tot dodelijke huidziekten zoals het melanoom en plaveiselcarcinoom. Ook ziet de dermatoloog de huidaandoeningen op verschillende leeftijdscategorieën met al haar typische kenmerken. Daarbij wordt onderzoek van huidaandoeningen ook door de verschillende huidtypen gestuurd. Eczeem in de donkere huid ziet er immers anders huid dan in de blanke huid. De dermatologie heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld van een saaie “zalfjes vak” tot een modernere (bio) technologische professie. De nieuwste biologische middelen voor psoriasis zoals secukinumab, ixekizumab en brodalumab kregen stonden in het spotlicht tijdens de speciale psoriasis sessies. Deze middelen targeten allen het IL-17 molecuul die bij het ontstaan van psoriasis betrokken is. Is er echt iets nieuws tegen mannelijke of vrouwelijke kaalheid ? Het antwoord is helaas nee. Wel waren er nieuwe bewijzen over de effectiviteit van diverse haartransplantatietechnieken. Ook voor atopisch eczeem zijn er nieuwe middelen in onderzoeksfase. Duidelijk wordt dat immuuntherapie in de toekomst de scepter zal zwaaien zoals anti-IgE, TLR agonisten, anti-proteases, p38 MAPK inhibitoren en anti IL-31 antistoffen. Begrippen die voor de leek nu abracadabra zijn, maar in de toekomst waarschijnlijk beter te verteren zijn.

Nieuws 48 Schedule

Nieuws 48 stands

Veel voorkomende hedendaagse huidaandoeningen zoals acne en rosacea kregen ook de nodige aandacht, waarbij weer duidelijk werd dat een multidisciplinaire aanpak de beste resultaten zal geven. Van zalfjes en peeling tot laser en lichtbehandelingen. Uiteraard waren er voldoende sessies over huidkanker. Niet alleen de epidemie van huidkanker werd belicht maar ook heftige discussies over de kosteneffectiviteit van nieuwere maar duurdere middelen. Zo dreigt de elegante behandeling met photodynamische therapie tegen actinische keratosen en basaalcelcarcinoom uit het arsenaal te verdwijnen omdat goedkopere klassieke middelen zoals 5-fluoruracil net zo effectief werken. Daarentegen kost de nieuwe combinatiebehandeling ipilimumab en nivolumab enkele tienduizenden euro’s om 1 patiënt met uitgezaaid melanoom 1 jaar in leven te houden. Het nieuwe middel vismodegib is effectief tegen uitgebreide vormen van basaalcelcarcinoom maar is ook niet goedkoop. Belangrijk is daarom ook geld te investeren in de preventie van huidkanker (o.a. uitbannen van zonnebanken) en in voorlichtingscampagnes van verstandig zonnen. Zeldzamere en nieuwere erfelijke aandoeningen werden gepresenteerd zoals de epidermodysplasia verruciformis en de dyschromatosis symmetrica hereditaria. Stamceltherapie is ook trendy en kan voor vele doeleinden worden toegepast, zoals voor anti-aging, wondgenezing en huidkanker. De sessies over insectenbeten en aquatische dermatologie waren zeker exotisch te noemen en verdient gezien de toenemende stroom toeristen naar de tropen volop de belangstelling. De behandeling van spataders dreigt geheel uit het vergoedingspakket van de verzekeraars te verdwijnen. Daarom ook dat dermatologen nogmaals het belang benadrukken van vroeg ingrijpen om lange termijn complicaties zoals een open been te vermijden. Tot slot de opkomst van teledermatologische consulten door middel van slimme smartphone apps. Studies met meer dan 800 gebruikers hebben inderdaad kunnen aantonen dat de medische apps met of zonder een dermatoscopische (= vergrootglas) functie huidkankers in een vroeg stadium kunnen detecteren. Fysieke contact met een dermatoloog lijkt zelfs overbodig in sommige gevallen. Wel moet benadrukt worden dat een dermatoloog de eindverantwoordelijke moet zijn bij de diagnosestelling. Voor eigen dokter spelen is niet zonder risico’s, houd dus uw dermatoloog in de buurt !

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.