Nieuws
27 juni 2015

Zijn onze voeten nooit schimmelvrij ?

Print E-mail

Zijn onze voeten nooit schimmelvrij ?

Ook schimmels gevonden bij normaal uitziende voeten en teennagels

De huid van de mens is niet steriel. Er “wonen” miljarden goedaardige bacteriën en schimmelsoorten permanent op de huid die tezamen onze huidflora vormen. Deze micro-organismen zorgen in normale intacte huid niet voor problemen of ziekteverschijnselen. Wanneer de huid echter beschadigd wordt kunnen wel schadelijke bacteriën, virussen, parasieten en schimmels de huid binnendringen en zo een infectie veroorzaken.

Van de huid van onze voeten is ook inmiddels bekend dat deze vol zit met bacteriën en schimmelsoorten. Eerder zijn studies gepubliceerd over de aanwezigheid van schimmels op gezond ogende teennagels bij personen met een bekende schimmelinfectie en personen met kalknagels, maar deze aanwezigheid en betekenis ervan is nog niet bestudeerd bij personen zonder een bekende voetschimmel.

Dit onderzoek was gericht op het vóórkomen van schimmels in teennagels en op normaal ogende voetzolen. Deelnemers waren volwassenen die tussen juni 2012 en februari 2013 een dermatologie kliniek hadden bezocht met een aandoening die niets te maken had met een schimmelinfectie van de teennagels en voeten. De voeten van de deelnemers werden klinisch onderzocht en monsters van huid en nagels werden verzameld en onderzocht na behandeling van de huid met kaliumhydroxide (KOH) voor het opsporen van schimmeldraden met een lichtmicroscoop. Ook werden de huid-en nagelmonsters op kweek gezet.

Het onderzoek betrof 585 personen met normaal ogende voeten en teennagels. Schimmels werden gevonden op de teennagels van 9,2% van de deelnemers na behandeling met KOH, 3,9% van de deelnemers op de kweken, en 3,1% na combinatie van KOH behandeling en kweken. Voor het vóórkomen van schimmels op voetzolen waren de corresponderende percentages 7,0%, 2,9% en 1,4%. Er werd een significante associatie gevonden tussen het voorkomen van schimmels op teennagels en op voetzolen (P<0,01).

De aanwezigheid van schimmels op teennagels, zelfs zonder dat er klinische signalen zijn, kan als een latente schimmelnagel beschouwd worden. De normaal ogende nagelplaat kan dus dienst doen als reservoir van ziekmakende schimmelsoorten. Deze organismen kunnen op den duur voor een infectie zorgen indien het afweersysteem ze niet tijdig herkent en uitschakelt.

Houd dus uw voeten gezond, en loop niet te lang rond met schimmelvoeten of schimmelnagels !

Huidarts.com heeft voor u de volgende tips voor gezonde voeten :

ZEEPGEBRUIK

  1. Was uw voeten met niet al teveel zeep
  2. Gebruik geen desinfecterende zeep
  3. Spoel zeepresten goed af.

 

AFDROGEN

  1. Droog uw voeten goed af. Desnoods met föhn.
  2. Laat uw voeten eerst goed nadrogen voordat u uw sokken en schoenen aantrekt.

 

SOKKEN EN SCHOENEN

  1. Draag dunne sokken of kousen en verschoon ze 1 x per dag. Katoenen sokken hebben de voorkeur omdat deze goed vocht opneemt.
  2. Draag goed ventilerende schoenen die niet knellen. Schoenen regelmatig verwisselen.
  3. Draag badslippers in openbare ruimten (zwembad, sporthal, sauna)

 

Bron

Shemer A, Gupta AK, Farhi R, Daigle D, Amichai B. When is onychomycosis onychomycosis? A cross-sectional study of fungi in normal-appearing nails. Br J Dermatol. 2015 Feb;172(2):380-3. doi: 10.1111/bjd.13389. Epub 2014 Dec 10.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.