Nieuws
25 oktober 2015

Zorgelijke toename huidallergie voor conserveringsmiddelen

Print E-mail

Zorgelijke toename huidallergie voor conserveringsmiddelen

Risico’s zwaar onderschat door cosmetische industrie

Contactallergie voor conserveringsmiddelen in cosmetica neemt de laatste jaren snel toe. Conserveringsmiddelen zijn stoffen die het product langer in goede staat houden door deze te beschermen tegen afbraak en besmetting door bacteriën en schimmels. Vooral contactallergie voor de stof methylisothiazolinone (MI) neemt epidemische vormen aan. MI is zelfs in 2014 uitgeroepen tot hét allergeen van het jaar.

Deze studie is opgezet om het aantal patiënten op te sporen met een aangetoonde allergie voor conserveringsmiddelen, in het bijzonder voor methyldibromoglutaronitrile (mengsel dibromodicyanobutaan en phenoxyethanol , afgekort MDGN) en methylisothiazolinone (ook bekend als Kathon CG, afgekort MI). Daarbij wil de studie aandacht schenken aan de fouten die de cosmetische industrie heeft gemaakt in de bepaling van risico’s en in het risicobeheer. Concreet betekent dit dat de cosmetica business de risico’s op contactallergie zwaar hebben onderschat door risicovolle conserveringsmiddelen in producten toe te laten.
De studiepopulatie omvatte opeenvolgende eczeempatiënten tussen 1985 en 2013 onderzocht in een universiteitskliniek, die een plaktest hadden ondergaan. In totaal werden 23.138 patiënten onderzocht op contactallergie. Het algehele vóórkomen van contactallergie voor ten minste één conserveringsmiddel nam significant toe tijdens de studieperiode, van 6,7% in 1985 tot 11,8% in 2013 (p<0,001). Het aantal mensen die positieve reacties vertoonden op de conserveringsmiddelen MDGN en MI namen daarbij schrikbarend toe.
De introductie van nieuwe conserveringsmiddelen in Europa heeft dus snel geleid tot een toename van huidaandoeningen veroorzaakt door conserveringsmiddelen. Dit wordt veroorzaakt doordat deze conserveringsmiddelen niet goed waren getest op hun potentie om allergische reacties uit te lokken. De cosmetische industrie moet dus de verantwoordelijkheid op zich nemen en zo snel mogelijk problematische conserveringsmiddelen vervangen. Het lijkt erop dat deze risicovolle conserveringsmiddelen niet goed waren getest en daardoor te snel in producten zijn toegelaten. En eigenlijk zouden deze producten massaal moeten worden teruggeroepen door de industrie. Wordt dit de Volkswagen affaire in de cosmetica business ?

Welke producten zijn voor uw huid “veilig” ?
Huidarts.com raadt alle mensen aan met een aangetoonde allergie voor cosmetica ingrediënten en/of een gevoelige huid om hypoallergene, parfumvrije producten te gebruiken. Uw dermatoloog of huidtherapeute kan u gerichte advies geven over welke producten bij uw huidtype het beste passen. Laat u niet verleiden tot de aanschaf van dure, sexy, trendy en/of “feel-good” cosmetica producten met een mooie naam. Deze producten zouden best ingrediënten kunnen bevatten die een verhoogde risico geven op (allergische) huidreacties.

 

Bron

Schwensen JF, White IR, Thyssen JP, Menné T, Johansen JD. Failures in risk assessment and risk management for cosmetic preservatives in Europe and the impact on public health. Contact Dermatitis. 2015 Sep;73(3):133-41. doi: 10.1111/cod.12446. Epub 2015 Jul 17.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.