Huidbehandelingen

Occlusie therapie

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (192)
  • Laatste update: 11-04-2024
  • E-mail

Waarvoor wordt occlusie therapie toegepast ?

U heeft een occlusie therapie voorgeschreven gekregen van uw arts voor de behandeling van een huidaandoening. Het gaat hierbij om een hardnekkige huidaandoening van meestal een beperkte omvang, bijv. psoriasis of eczeem op de knie of elleboog, lichen simplex chronicum op het onderbeen, de voet of de balzak. Ook wordt de behandeling toegepast op opppervlakkige niet- geïnfecteerde wonden van de huid. De behandeling mag niet worden toegepast op geïnfecteerde huidafwijkingen.

Wat houdt occlusie therapie in ?

U heeft een recept gekregen voor een occlusief wondverband wat eruit ziet als een doorzichtige “kaasplak”. Het verband heeft een kleefzijde en een buitenzijde. Het is van belang om deze twee kanten van het wondverband van elkaar te onderscheiden. De kleefzijde is namelijk de zijde die direct op de huidafwijking terecht komt. Er zijn verschillende afmetingen mogelijk; uw arts bepaalt welke afmeting het meest geschikt is voor uw huidafwijking. Verschillende merken wondverband zijn er beschikbaar w.o. Duoderm extra thin, Cutinova thin of Varimate thin.
Het wondverband kan met of zonder corticosteroïd (= zgn “hormoon zalf”) worden toegepast. Wanneer het wondverband wordt gebruikt zonder corticosteroid (monotherapie) doorbreekt dit de jeuk-krab-jeuk cyclus waardoor er geen beschadiging van de huid optreedt. Indien er gekozen is voor een combinatie met een corticosteroïd zal de werking van de creme of de lotion worden versterkt; de actieve stof in de zalf dringt dan beter door de huid. Omdat u slechts 1 keer per 5-7 dagen hoeft te smeren heeft u minder van de hormoonzalf nodig, waardoor bijwerkingen van de zalf minder snel zullen optreden. Bovendien zal de huid sneller helen dan wanneer er geen wondverband wordt gebruikt.   De occlusie therapie beschermt de huid ook tegen het krabben en verlicht de jeuk, beschermt tegen wrijving van kleding en houdt de kleding schoon van zalven.

GEBRUIKERSINSTRUCTIE:

  1.  Maak de huidaandoening en de omliggende huid vetvrij en droog (eventueel behaarde huid scheren ). Voor het ontvetten van de huid kunt u aceton gebruiken. Een flesje aceton kunt u bij de apotheek kopen.
  2. Indien voorgeschreven: breng een dun laagje corticosteroïd aan (niet inwrijven). Goed laten intrekken en daarna een tweede laagje aanbrengen. Zorg dat het wondverband goed kan hechten op een cremevrije marge rond de huidaandoening van minstens 2,5 cm.
  3. Verwarm de plak voor het aanbrengen gedurende 1 minuut met de hand. Verwijder de beschermfolie van de plak; raak de kleefzijde zo weinig mogelijk aan.
  4. De plak met een rollende beweging aanbrengen; niet uitrekken. Bij het aanbrengen op ellebogen en knieën het gewricht lichtjes buigen, niet overstrekken. Wrijf de randen extra goed aan en verwarm daarna de plak 30-60 seconden met de hand.
  5. Het wondverband hecht doorgaans uitstekend, maar op beweeglijke lichaamsdelen kan extra tapen raadzaam zijn.
  6.  Verwijderen. De plak mag 5-7 dagen blijven zitten maar dient eerder verwisseld te worden wanneer er lekkage van de gelei optreedt. Uw arts kan van deze schema afwijken. Bij een open wond bijv. moet het verband om de 2 dagen worden verwisseld. Bij verwijdering van de plak de huid omlaag drukken, één van de randen lostrekken en voorzichtig afrollen. Bij een zeer dunne huid is het raadzaam om met een, lauw (zeep)water bevochtigd. wattenstaafje een puntje van de plak op te lichten en weg te wrijven of te bevochtigen met een nat washandje (de plak laat dan gemakkelijker los)

Wat zijn de verwachte resultaten van occlusie therapie ? 

De behandeling moet gemiddeld 4-6 weken worden volgehouden. Wanneer de huidaandoening ogenschijnlijk verdwenen is, wordt er geadviseerd om de behandeling nog één tot twee weken te continueren.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van occlusie therapie ?

Onder het wondverband kan evantueel gelei (wit/geel van kleur) gevormd worden. Dit  is een normale reactie van de occlusie therapie. Bij verwijdering kan dit een specifieke geur hebben . Deze geur zal meestal verdwijnen na het reinigen van de huidaandoening.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Deze behandeling kent doorgaans geen complicaties. De behandeling mag echter niet uitgevoerd worden als er sprake is van een infectie. Dit herkent u aan pijn, zwelling, roodheid en pus of korstvorming van de reeds bestaande huidaandoening. Indien dit bij u het geval is, wordt het aangeraden de behandeling te stoppen en met uw arts contact op te nemen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.