Huidbehandelingen

Minigrafting

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (237)
  • Laatste update: 01-04-2024
  • E-mail

Voor wie is minigrafting bedoeld ?

Patiënten met stabiele vormen van leukoderma (= witte vlekken op de huid ), waar onder: stabiele vitiligo, halo naevus, naevus depigmentosus, piebaldisme en witte vlakke littekens na brandwonden, verwondingen etc..

Wat houdt minigrafting in ?

Minigrafting is een vorm van “autologe pigmenttransplantatie”. Hierbij worden pigmentcellen van een deel van uw eigen lichaam waar de huid normaal bruin is (= de donorplaats) weggehaald en verplaatst naar een witte vlek ( = de acceptorplaats). De pigmentceltransplantatie is een poliklinische behandeling. De duur van een transplantatiesessie varieert tussen 20 en 30 minuten. U hoeft hiervoor dus niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Onder lokale verdoving worden kleine rondjes huid met een doorsnede van 2 mm weggehaald van uw bil of heup en verplaatst naar de witte plek. In de witte vlek worden gaatjes geboord waar deze rondjes precies in passen. Op deze manier ontstaan als het ware eilandjes van pigment, van waaruit een vlek helemaal dicht kan groeien. Tijdens een sessie van 30 minuten kunnen ongeveer 40-60 rondjes huid worden getransplanteerd ! Zowel de donor- als acceptorplaats zullen tijdens de ingreep plaatselijk worden verdoofd. Dit gebeurt door injectie van een verdovingsvloeistof. Deze verdoving werkt vrijwel meteen in waardoor de rest van de ingreep voor de patiënt pijnloos zal verlopen.

NA DE TRANSPLANTATIE
Nadat de transplantatie heeft plaatsgevonden, wordt de acceptorplaats afgedekt met een doorzichtig kleefverband. Afhankelijk van de plaats van de behandeling wordt om de arm of om het been een drukverband met of zonder een elastische kous (= Tubigrip of Comprinet) aangebracht ter ondersteuning. Het behandelde lichaamsdeel dient gedurende de eerste 7 dagen rust gegeven te worden. U moet de behandelde plekken daarna zoveel mogelijk beschermen tegen stoten en andere processen waarbij de huid beschadigd kan raken. Baden en zwemmen, raden wij u af. Het verband op de acceptorplaats moet u 14 dagen laten zitten. De pleister op de donor plaats mag er al na 3 dagen af. Mocht ondanks alle maatregelen het kleefverband op de acceptorplaats toch los beginnen te geraken, plak dan de randen vast met leukoplast.

AANVULLENDE LICHTTHERAPIE
Nadat de verbanden na twee weken zijn verwijderd heeft de transplantaat nog niet het gewenste resultaat; de kleur is nog niet hetzelfde en het ziet er meestal nog rood uit. Dit is heel normaal. Er bestaan 2 manieren om de uitgroei van pigment in de behandelde huid verder te stimuleren.
1. Gezichtsbruiner of zonnebank
U kunt twee keer per week gedurende 15 tot 20 minuten een ultraviolet-A lichtbehandeling uitvoeren. Een gezichtsbruiner of een zonnebank volstaat hiervoor. U kunt dit apparaat op eigen kosten verkrijgen. Een vergoeding door uw verzekeraar is niet mogelijk.
2. UVB smalspectrum belichting
Hiervoor dient u 3 keer per week een lichttherapie te ondergaan in ons ziekenhuis. Deze vorm van lichttherapie wordt volledig vergoed.
3. Excimer lamp
Een excimer lamp geeft UVB stralen af, en is geschikt voor het behandelen van kleinere oppervlakten zoals een elleboog of een knie.

Wat zijn de verwachte resultaten van minigrafting ?

Pas na minimaal 2 maanden nabelichting kunnen we beoordelen of de transplantatie geslaagd is. Indien uw pigmentstoornis aan onze selectiecriteria voldoet zal de kans op succes circa 85% bedragen. De kans op succes wordt groter indien u zich aan de bovengenoemde voorschriften weet te houden.

Minigrafting-Scheenbeen-Voor-crop
Vitiligo op het scheenbeen, vóór minigrafting

MInigrafting-Scheenbeen-Na-crop
Vitiligo op het scheenbeen, na minigrafting

MInigrafting-Oor-Voor
Vitiligo achter het oor, vóór minigrafting

Minigrafting-Oor-Na
Vitiligo achter het oor, na minigrafting

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van minigrafting ?

Er bestaat een geringe kans op het optreden van een zogenaamd “kinderhoofdjes” effect. Dit betekent dat de behandelde huid een licht hobbelig oppervlak krijgt. De kans hierop is groter in het gezicht en in de hals. Het optreden van infecties is zeldzaam.

Waar moet u op letten als u wordt behandeld met minigrafting ?

– U dient rekening te houden dat u na de behandeling niet op eigen gelegenheid naar huis kunt (auto, fiets etc.) ! Zorg daarom voor begeleiding !
– Als u bloedverdunnende middelen gebruikt zoals Sintromitis, Acenocoumarol, Ascal, Aspirine of Carbasalaatcalcium dient u dit vooraf aan de arts te melden, zelfs bij voorkeur bij het maken van de afspraak.
– Sommige patiënten hebben bij operaties antibiotica nodig i.v.m. een bepaalde hartafwijking. Als u een hartafwijking heeft dient u dit aan de arts te melden voordat de afspraak voor behandeling is gemaakt.
– Geef aan of u een allergie heeft,(jodium, rode pleister e.d.)!

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Neem bij problemen ( zoals een nabloeding, hevige pijn, infectie) contact op met uw ziekenhuis. Een infectie, uit zich door pijn, zwelling, roodheid en pus uit het behandelde huiddeel.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.