Huidaandoeningen

Allergie voor parfum

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (198)
  • Laatste update: 31-03-2024
  • E-mail

Wat is allergie voor parfum ?

Wanneer u huiduitslag krijgt na contact met of na inademen van parfumgrondstoffen zou het kunnen betekenen dat u allergisch bent voor parfum. Naar schatting zijn 1-2% van alle mannen en vrouwen allergisch voor parfumgrondstoffen.   Bij contactallergologisch onderzoek in een gemiddeld polikliniek allergie blijkt 6-11% van de eczeempatiënten een positieve reactie te hebben op de “parfummix”.   

Hoe ontstaat allergie voor parfum?

Een allergie voor parfum behoort tot de zogenaamde “type IV vertraagde type overgevoeligheidsreacties”. Ook wordt er gesproken van een contactallergie. De huidverschijnselen ontstaan doordat de parfumgrondstoffen een afweerreactie hebben veroorzaakt bij de persoon die hiervoor overgevoelig is. Dit gebeurt niet na de eerste contact maar pas na meerdere contacten met de stof. Een contactallergie voor een parfumstof bouw je dus op, soms pas na vele jaren.

Hoe wordt allergie voor parfum vastgesteld ?

Voor het aantonen van een contactallergie voor parfum krijgt u een plakproef. Bij deze plakproef wordt er getest op de volgende parfumstoffen

-Parfum mix I. Dit is een mengsel van 8 parfumgrondstoffen die in zeer veel parfums voorkomen: eugenol, isoeugenol, oakmoss, geraniol, hydroxycitronellal, a-amylkaneelaldehyde, kaneelaldehyde en kaneelalcohol.

-Parfum mix II. Dit is de tweede screeningsmix voor parfumgrondstofffen en bestaat uit alpha-Hexyl cinnamaldehyde 5%, Citral 1%, Citronellol 0.5%, Farnesol 2.5%, Coumarin 2.5 % en Hydroxymethylpentylcyclohexenecarboxaldehyde 2.5%

– Lyral . Dit is een andere benaming voor één van de stoffen uit de parfumix II, namelijk Hydroxymethylpentylcyclohexenecarboxaldehyde 2.5%. Lyral wordt extra getest omdat deze parfumstof vaak een positieve reactie geeft bij de test.

Een positieve plaktest op een van deze mixen wijst op een allergie voor één of meer parfumgrondstoffen.

Klik op deze link voor meer informatie over plaktesten

In welke producten komen parfumgrondstoffen voor?

Parfumgrondstoffen zijn de bestanddelen van parfums en geparfumeerder producten. Een parfum kan bestaan uit enkele van deze grondstoffen tot meer dan 300. Vele hiervan zijn van plantaardige oorsprong (bijvoorbeeld rozenolie, lavendelolie, vanille), anderen zijn chemisch bereid (gesynthetiseerd). Parfums komen niet alleen voor in cosmetische producten die voor hun geur gebruikt worden zoals “echte” parfums, eau de toilette, eau de cologne, deodorant en aftershave. Eigenlijk zijn alle verzorgende cosmetische producten (crèmes, milks, lotions, tonics), decoratieve cosmetica (rouge, oogschaduw, lippenstift) en toiletartikelen (zeep, badschuim, doucheschuim, shampoo, tandpasta) geparfumeerd. Een uitzondering hierop vormen de “ongeparfumeerde” cosmetica; dat staat dan ook altijd op het product vermeld (“ongeparfumeerd”, “parfumvrij”, “bevat geen parfum”, of in het Engels “fragrance-free”); overigens komt zelfs hierin nog wel eens een kleine hoeveelheid parfum voor. Ook vele huishoudelijke producten zoals zeep, schoonmaakmiddelen, afwasmiddel, wasverzachter, toiletverfrisser en sprays bevatten parfums. Op de huid en de slijmvliezen toegepaste geneesmiddelen (zalf, oogdruppels, oordruppels) kunnen ook geparfumeerd zijn, en sommige luchtverversingssystemen blazen parfums in gebouwen. Ook industriële producten en papier en papierproducten (luiers, zakdoekjes, toiletpapier) kunnen parfums bevatten. Nogal wat synthetisch bereide parfumgrondstoffen worden ook in voeding en dranken toegepast. Dat geldt ook voor natuurlijke parfumgrondstoffen (smaakstoffen) zoals kaneel, kruidnagel en vanille. Iedereen komt dus eigenlijk dagelijks in contact met parfumgrondstoffen. Maar let op, soms staat er alleen “dermatologisch getest “ of “hypoallergeen” op de verpakking. Dit wil niet zeggen dat het product ook parfumvrij is. Lees dus altijd goede de ingrediëntenlijst door. Ruik dus altijd goed aan het product. Basisregel is : Heeft het een geurtje, dan zit er altijd parfum in. Ook al staat het niet als zodanig aangegeven op het flesje of op het potje.

Contactallergie voor eau de toilet spray
Contactallergie voor eau de toilet spray
Positieve plaktest voor de parfummix I
Positieve plaktest voor de parfummix I
Contactallergie voor geparfumeerde after shave balsem
Contactallergie voor geparfumeerde after shave balsem
Uitslag in de oksels door de parfum in de deodorant
Uitslag in de oksels door de parfum in de deodorant

Hoe ziet allergie voor parfum er uit ?

Bij een allergie voor parfum zien we een jeukende rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien, of kan het eczeem zelfs nattend worden. Het komt vooral voor in de hals, in het decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstreek en onder de oksels. Daar worden immers producten met hoge concentraties parfumgrondstoffen aangebracht, zoals parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant. Ook kan het eczeem elders op het gelaat en vooral op de oogleden voorkomen. Ook handeczeem wordt vaak gezien bij mensen met een allergie voor parfumgrondstoffen. Zij hebben dan meestal eerst een andere vorm van eczeem, waarbij later allergie is opgetreden voor parfums in producten die gebruikt worden om het al bestaande eczeem te behandelen (bijvoorbeeld parfums in geneeskundige zalven) of te voorkomen (handcrèmes en -lotions), of door geparfumeerde producten op het werk, in de huiselijke omgeving of in de hobbysfeer. In principe kan echter overal op de huid eczeem ontstaan bij contact met geparfumeerde producten.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met parfumgrondstoffen?

Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met parfums. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met deze stoffen goed vermijdt. Dat komt omdat het in stand wordt gehouden door andere oorzaken. Naast allergie kan ook irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door de kou. Dit komt bijvoorbeeld voor bij sommige beroepsgroepen, zoals de horeca. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Niet zelden is er dan sprake van een tweeledig eczeem (ook wel “hibride eczeem” genoemd). Mensen met een atopisch handczeem hebben vaak daarnaast ook een contactallergie voor cosmetica stoffen, zoals parfum en conserveermiddelen. Het is dus altijd zinvol om parfumgrondstoffen zo goed mogelijk te vermijden. Echter dit leidt helaas niet altijd tot volledige genezing van uw huid.

Hoe vermijd ik contact met parfums ?

U heeft contact met geparfumeerde producten en parfumgrondstoffen. Toch is dat zeer moeilijk, omdat parfumgrondstoffen in zoveel dagelijks door ons gebruikte producten voorkomen. Probeer niettemin het contact ermee te voorkomen. Uw cosmetica, en bij voorkeur ook die van uw partner, moeten zo mogelijk ongeparfumeerd zijn. Daarvan zijn verschillende merken te koop. De aanwezigheid van parfum in cosmetische producten wordt in de lijst van ingrediënten aangegeven met de woorden “parfum”, “perfume”, “fragrance”, of “aroma”. Ook staat behalve “parfum” vaak enkele andere parfumgrondstoffen vermeld, bijv. linalool, limonene, citroenolie, lavendelolie, menthol of rozenolie die niet in de parfummix I of II zitten. Deze parfumstoffen kunnen ook allergische reacties geven.

Kan ik helemaal geen geparfumeerde producten meer gebruiken ?

Het komt regelmatig voor dat mensen die allergisch zijn voor parfums toch bepaalde geparfumeerde producten kunnen verdragen. De stof waarvoor men allergisch is zit dan niet in dat parfum, of in een zodanig lage concentratie dat het geen problemen op uw huid geeft. Datzelfde geldt voor zeep, shampoo, doucheschuim en dergelijke; deze producten geven meestal geen allergische reacties. De hoeveelheid parfum daarin is klein, het product wordt bij normaal gebruik nog eens flink verdund, en bovendien na enkele minuten afgewassen.

Mag ik parfum op mijn kleding sprayen ?

U kunt ook proberen, als u toch lekker wilt ruiken, om parfum op uw kleding aan te brengen. Daarbij moet wel bedacht worden dat dit soms toch ook nog eczeem kan veroorzaken, met name op de oogleden door verspreiding door de lucht.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

U moet met name ook de parfums van een ander proberen te vermijden. Wanneer uw partner parfums gebruikt, kunt u daarvan last krijgen. Dat geldt natuurlijk ook voor contact met parfums door de lucht: als u een parfum ruikt, krijgt u de stoffen ook op de huid. Wanneer u op een feestje vertoeft met lekker geurende mensen, kunt u daardoor de volgende dag eczeem krijgen, met name rond de ogen en op het gezicht. Denk ook aan de toiletverfrisser en geparfumeerd toiletpapier. Let ook op geparfumeerde producten op het werk, in de huishouding en in uw hobby’s.

Hoe weet ik of een product veilig is voor mijn huid?

Voor alle zekerheid kunt u ervoor kiezen om contact met geparfumeerde producten voor de rest van uw leven te vermijden. Veel mensen willen echter toch een geurtje uitproberen. U weet immers niet zeker of u daar last van gaat krijgen. U kunt dan een ROAT uitvoeren. ROAT staat voor “repeated open application test” . Hierbij kunt u het het product tweemaal per dag gedurende maximaal 14 dagen in de elleboogsplooi aan brengen. Is er binnen 14 dagen niets te zien en ontstaat geen jeuk, dan kunt u er praktisch zeker van zijn dat u voor dat product niet allergisch bent.

Klik hier voor meer informatie over de ROAT

Bron

Informatiefolder “Allergie voor parfum”. Met dank aan de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.