Huidaandoeningen

Anale fissuur

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (239)
  • Laatste update: 12-04-2024
  • E-mail

Wat is een anale fissuur

Een fissuur is een kloofje; een anale fissuur is een pijnlijk kloofje in de anus. Het verloopt in de lengterichting van de anus en is gelokaliseerd in de middellijn aan de voor- en/of achterkant van de anus. Het komt meestal op jonge en middelbare leeftijd voor, maar kan zich ook zeker voordoen bij baby’s, kleuters en ouderen.

Hoe ontstaat een anale fissuur

Waarom het kloofje ontstaat en waarom juist op bepaalde voorkeursplaatsen in de anus, is nog niet precies duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met een verhoogde spanning, een soort kramp van een deel van de kringspier en een daardoor verstoorde bloedvoorziening. Onbewust wordt door de pijn en de verhoogde spanning van een deel van de sluitspier de ontlasting opgehouden. Dat heeft tot gevolg dat de ontlasting hard wordt. Bij de volgende stoelgang scheurt het kloofje dan weer open en blijft op die manier hardnekkig bestaan.

Hoe ziet een anale fissuur eruit ?

Een anale fissuur geeft meestal klachten in de vorm van een scherpe pijn tijdens of na de stoelgang, vaak met wat bloedverlies. 

Hoe wordt anale fissuur vastgesteld ?

Meestal zijn de klachten zo duidelijk, dat nader onderzoek – behalve het lichamelijk onderzoek – niet of nauwelijks nodig is. Bij het lichamelijk onderzoek zal de arts de anus inspecteren en zal hij de anus wat spreiden om een eventueel kloofje te kunnen ontdekken.

Wat is de behandeling van een anale fissuur ?

1. LEEFREGELS
Meestal reageert een anale fissuur op eenvoudige maatregelen. In de eerste plaats zal de stoelgang zacht gehouden moeten worden. Daarvoor is het eten van voldoende plantaardige vezels (zemelen, bruinbrood, et cetera) en het drinken van veel water nodig. Een zekere regelmaat in het ontlastingspatroon voorkomt dat de ontlasting onnodig lang opgehouden moet worden en te hard wordt. Voorts kan het regelmatig nemen van een warm bad de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier wegnemen.
Om de stoelgang zacht te houden kan de arts u medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld poeders van plantaardige vezels of een drankje.

2. UITWENDIGE MIDDELEN
Medicijnen in de vorm van zalfjes en zetpillen kunnen ook helpen.
– ISDN zalf. Dit is een afkorting voor isosorbidedinitraat. Deze stof verslapt de kringspier van de anus waardoor er minder druk komt op de kloof. Hierdoor en door bloedvatverwijding wordt de kloof beter doorbloed en krijgt het de kans te genezen. De werkingsduur van ISDN zalf is 3 uur. U dient de zalf daarom om de 3 uur met een vingerhoedje op de kloof en rondom de anus aan te brengen. Smeer hierbij alleen de buitenkant in. De pijnklachten worden pas na 2 weken minder. Het kan 6 weken tot 3 maanden duren voordat de kloof genezen is. Tijdens de eerste dagen van de behandeling kan er hoofdpijn optreden van voorbijgaande aard. Men kan evt. een pijnstiller (paracetamol) innemen.
– AnaMel® huidzalf. Dit is een verzorgende zalf die bestaat uit 100% natuurlijke en zuivere enzymrijke honing. Deze zalf heeft anti-bacteriële, ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen. AnaMel® huidzalf bevat geen corticosteroïden en wordt volledig vergoed. De zalf wordt 2 tot 4 keer daags op de aangedane huiddelen aangebracht.

3. CHIRURGISCHE BEHANDELING
Wanneer de klachten niet op eenvoudige maatregelen reageren en het kloofje blijft bestaan kan een kortdurende operatie verlichting geven. Deze operatie heeft als doel de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier te doorbreken. De behandelend arts zal met u de keuze van behandeling bespreken en of deze behandeling poliklinisch, in dagbehandeling of tijdens een kortdurende opname zal plaatsvinden. Voor deze operatie wordt u doorverwezen naar de chirurg.

Wat kunt u zelf doen als u een anale fissuur heeft ?

Zie leefregels onder behandeling.

Wat zijn de vooruitzichten voor een anale fissuur ?

Een anale fissuur kan een chronisch beloop hebben. Het is dan zaak om niet in een viceuze cirkel te belanden (zie leefregels).

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.