Huidaandoeningen

Demodex folliculitis

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (179)
  • Laatste update: 29-03-2024
  • E-mail

Wat is demodex folliculitis ?

Demodex folliculitis is een chronische infectieziekte van de haarzakjes van de huid veroorzaakt door een toename van de huidmijt Demodex folliculorum. De aandoening komt vooral voor bij volwassenen van middelbare leeftijd. Soms kunnen ook kinderen het krijgen. Demodex folliculorum wordt vaak verward met rosacea. Andere benamingen zijn Demodicose, Demodex rosacea of pityriasis folliculorum.

Hoe ontstaat demodex folliculitis ?

De aandoening wordt veroorzaakt door een toename van de huidmijt Demodex folliculorum in de haarzakjes. Normaliter zijn deze huidmijten onschuldig. Bij deze aandoening blijken de huidmijten zich veelvuldig te vermenigvuldigen en produceren daarbij eitjes en uitwerpselen in de lederhuid. Hierdoor ontstaat er ontstekingsreactie tegen de huidmijten. De mijten houden van een vettige leefomgeving. In situaties waarbij het afweersysteem is verlaagd zoals bij een HIV infectie kunnen de mijten sneller toenemen en een infectie veroorzaken.

Hoe ziet demodex folliculitis eruit ?

We zien een beeld dat sterk lijkt op rosacea met vorming van rode bultjes, puskopjes en zwellingen. De voorkeurslokalisatie is de wangen maar de kin of voorhoofd is ook mogelijk. Ook kan er sprake zijn van schilfering en jeuk. De oogleden en wimpers kunnen ook aangedaan zijn (Demodex blefaritis) . Soms is het oogwit ook ontstoken (conjunctivitis). Wat pleit tegen rosacea is het feit dat Demodex folliculitis meestal éénzijdig voorkomt. Dus vaak is er maar één wang aangedaan.

Slechts één wang is aangedaan, dit pleit tegen de aandoening rosacea
Slechts één wang is aangedaan, dit pleit tegen de aandoening rosacea
Huidschilfers onder de microscoop: Demodex mijten en eitjes
Huidschilfers onder de microscoop: Demodex mijten en eitjes

Wat zijn demodex mijten ?

Demodex folliculorum mijten zijn langwerpige micro-organismen met een lengte van 0.3-0.4 mm. Hierdoor zijn ze onzichtbaar voor het mensenlijke oog, maar alleen zichtbaar onder de microscoop. De mijt heeft 8 korte pootjes en beweegt in een snelheid van 8-16 mm per uur. Dit gebeurt meestal in de nacht omdat de mijten bij helder licht zich terugtrekken in het haarzakje.

Hoe wordt de diagnose van demodex folliculitis gesteld ?

De diagnose kan worden vermoed op grond van het éénzijdig in het gezicht voorkomen van de rode bultjes en puskopjes. Echter de kroon op de diagnose is het aantonen van de huidmijten en de eitjes onder het microscoop. Hiervoor kan een huidbiopsie of een eenvoudige KOH uitstrijkje van enkele huidschilfers worden genomen.

Hoe wordt demodex folliculitis behandeld ?

LOKALE MIDDELEN
De huidmijten kunnen worden gedood door anti-mijt crèmes die permetrine, crotamiton of ivermectine bevatten. Lokale erytromycine of metronidazol kan worden toegediend om ooginfecties te behandelen, zoals de oogleden, de conjunctiva of het hoornvlies.

ORALE MIDDELEN

  1. Ivermectine tabletten kunnen worden toegepast bij hardnekkige en ernstige gevallen. Deze middelen werken mijtdodend.
  2. Isotretinoïne capsules. Dit middel vermindert de talgproductie en de verdikking van de haarwortelkanaaltjes waardoor de mijten zich minder prettig voelen in de omgeving. Ze gaan dan vanzelf dood.

Wat kunt u zelf doen aan demodex folliculitis ?

  1. Gebruik een milde shampoo om uw haren en wenkbrauwen en wimpers te wassen
  2. Was uw gezicht dagelijks met een wasemulsie die niet op zeepbasis is
  3. Vermijd het gebruik van te vette gezichtsreinigers en make-up
  4. Regelmatig het gezicht scrubben helpt om dode huidcellen te verwijderen
  5. Indien de wimpers zijn aangedaan breng ‘s nachts een zalf aan op de basis van de wimperhaartjes om verspreiding van de mijten tegen te gaan.

Gaat demodex folliculitis vanzelf over ?

De aandoening wordt vaak over het hoofd gezien door de persoon zelf en kan daardoor een chronisch beloop hebben. De aandoening gaat niet vanzelf over.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.