Huidaandoeningen

Vermoeide benen

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (209)
  • Laatste update: 28-03-2024
  • E-mail

Wat zijn vermoeide benen ?

Vermoeide benen is een symptoom en geen ziekte op zich. Vermoeide benen kunnen een uiting zijn van problemen aan het adersysteem, spieraandoeningen of aandoeningen van de beenzenuwen. Deze folder gaat over vermoeide benen als uiting van problemen aan het adersysteem. Het is daarom van belang om eerst andere onderliggende aandoeningen uit te sluiten vóórdat u deze folder leest. Het is dus heel goed mogelijk dat de informatie die in deze folder staat NIET voor u van toepassing is doordat uw klachten niet berusten op aderproblemen. Vermoeide benen kunnen gepaard gaan met spataderen.

Hoe ontstaan vermoeide benen ?

De klacht vermoeide benen ontstaat door aderproblemen.

BLOEDSTROOM VAN DE BENEN
Voor een betere begrip over de ontstaanswijze van aderproblemen van de benen dient u eerst de bloedstroom van de benen te begrijpen. Het hart (dat in feite een spierpomp is) pompt het zuurstofrijk bloed met veel kracht de slagaderen in. Slagaderen vervoeren dit bloed naar de weefsels. Via de kleinere haarvaatjes worden zuurstof en voedingstoffen aan de weefsels afgegeven. Tegelijkertijd worden afbraakstoffen en zuurstofarm bloed van de weefsels via dezelfde haarvaten teruggevoerd naar de aderen. Deze aderen moeten dit zuurstofarme bloed dus, tegen de zwaartekracht in, weer naar het hart vervoeren. Dit is een zware klus. Zij krijgen daarbij de hulp van de kuitspieren in de benen. Tijdens het lopen trekken de kuitspieren zich samen, waardoor de aderen leeggedrukt worden. Men spreekt ook wel van een “kuitspierpomp”. Op deze manier stroomt het bloed dus weer terug naar het hart. In de wanden van de aderen bevinden zich tevens kleppen , die ervoor moeten zorgen dat het bloed niet weer terugstroomt naar beneden. Problemen van de aderen ontstaan voornamelijk door een verzwakte aderwand bijvoorbeeld doordat ze normaal zijn uitgerekt, zoals bij spataderen. Meestal ontstaat dit door een te hoge druk in het adersysteem of door beschadiging van de aderklepjes.

Verschillende risicofactoren zijn bekend voor het ontstaan van aderproblemen.
– Aanleg. Aderproblemen zijn veelal erfelijk. Door aangeboren zwakte van het steunweefsel van de aderen kunnen aderproblemen ontstaan. In zeldzame gevallen zijn er in de beenaderen te weinig of helemaal geen kleppen aangelegd.
– Zwaartekracht. Doordat de mens rechtop loopt zullen onder invloed van de zwaartekracht spataderen zich juist in de onderbenen gaan ontwikkelen. Lange mensen en mensen met een staand beroep zullen om deze reden ook eerder aderproblemen ontwikkelen.
– Zwangerschap en hormonale invloeden. Zowel door hormonale invloeden als door een beperking van de terugstroom van het bloed in de aderen uit de benen naar het hart (door druk van de groeiende baarmoeder) ontstaan aderproblemen gemakkelijker tijdens de zwangerschap. De precieze invloed van de verschillende hormonen op het ontstaan van aderproblemen is nog niet geheel duidelijk, maar lijkt wel aanwezig.
– Trombosebeen. Aderproblemen kunnen ook een gevolg zijn van een ziekte zoals bijvoorbeeld een trombosebeen. Bij een trombosebeen zijn enkele aderen binnenin het been verstopt geraakt door gestold bloed. Hierdoor zijn andere aderen aan de buitenkant van het been overbelast. Na een aantal jaren zullen veel mensen die een trombosebeen hebben gehad hierdoor last van aderproblemen krijgen met daarbij spataderen.
– Andere aandoeningen van het been. Aderontstekingen ( = tromboflebitis), operaties en ongevallen, kunnen aanleiding geven tot aderproblemen met daarbij spataderen, doordat de kleppen beschadigd zijn geraakt en dus niet meer goed werken.

Wat zijn de symptomen van vermoeide benen ?

Bij vermoeide benen kunnen klachten aanwezig zijn van, lome, zware, tintelende gevoelens aan de benen, pijnlijke benen, gezwollen voeten en nachtelijke (kuit) krampen. Spataderen kunnen daarbij ook aanwezig zijn. Ook kunnen zogenaamde “restless legs” (= rusteloze benen) klachten optreden. Hierbij is er een onbedwingbare bewegingsdrang die vooral optreedt in rust , vooral in liggende houding. Ook zenuwaandoeningen kunnen restless legs geven.

Welke onderzoeken worden er gedaan bij vermoeide benen ?

Vermoeide benen is een klacht van de patiënt. Om de ernst van de aderproblemen op te sporen kunnen de volgende technische onderzoeken worden uitgevoerd.

A. DOPPLER ONDERZOEK
Dit onderzoek is geheel pijnloos en wordt poliklinisch uitgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ultrageluidsgolven waarmee o.a. de stroomrichting van het bloed in de aderen hoorbaar kan worden gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
B. DUPLEX ONDERZOEK
Dit is een moderne Doppler onderzoek waarbij de geluidsgolven zichtbaar worden gemaakt. Eventueel lekke kleppen kunnen hiermee op een soort televisiescherm worden afgebeeld. Het onderzoek gebeurt meestal bij de röntgenafdeling en duurt 20 à 40 minuten.

Hoe worden vermoeide benen behandeld ?

HYDROXYETHYLRUTOSIDEN
Hydroxyethylrutosiden (Venoruton forte ®) verbetert mogelijk de huiddoorbloeding en vermindert het uittreden van vocht uit de haarvaten, waardoor er minder vochtophoping (= oedeem) optreedt. Met andere woorden; het middel kan de vaatwand verstevigen en de elasticiteit verbeteren. Dit middel wordt als tabletten ingenomen. Klachten verminderen al doorgaans binnen 2-4 weken.

COMPRESSIE-THERAPIE
Dit is een behandeling waarbij door middel van uitwendige druk (bijvoorbeeld verband of elastische kousen) de bloedstroom zo veel mogelijk wordt bevorderd. Voor het aanmeten van een elastische kous maakt u een afspraak bij een kousen specialist oftewel een bandagist bij u in de buurt. Uw arts of verpleegkundige zal u vertellen bij wie u dit kan doen.

Wat kunt u zelf doen bij vermoeide benen ?

  • Lopen en bewegen zijn noodzakelijk voor een goed resultaat. Het is verstandig een à twee uur per dag te wandelen.
  • Lang staan en stilzitten, maar ook springen (aerobic, balsporten) en zwaar tillen moeten worden vermeden.
  • Bij langdurig zitten kan het verstandig zijn de benen hoog te leggen.

Klik hierop voor Tips en oefeningen om uw bloedsomloop te stimuleren

Wat is het beloop van vermoeide benen ?

Vermoeide benen kunnen een tijdelijke veerschijnsel zijn, bijv. tijdens zwangerschap. In sommige gevallen kunnen deze klachten verergeren; er ontstaan spataderen en een zogenaamde “chronische aderfalen”. Bij dit laatste kan soms het gevreesde “open been” ontstaan.

Download

Hoe ontstaan spataderen

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.