Huidbehandelingen

Voor wie zijn Betadine zalfgazen bedoeld ?

Betadine®  desinfectiezalfgazen worden toegepast bij de behandeling van allerlei soorten acute en chronische wonden, zoals het open been, chirurgische wonden, postoperatieve wonden en brandwonden. De Betadine® desinfectiezalfgazen zijn geregistreerd als een medisch hulpmiddel, waardoor een vergoeding verkregen kan worden.

Hoe werkt Betadine zalfgazen ?

Betadine®  (de actieve stof is povidonjodium) speelt een belangrijke rol bij het genezingsproces van acute en chronische wonden. Eerst werkt het desinfecterend (= ontsmettend). Niet geïnfecteerde wonden helen namelijk sneller. Bij langduriger gebruik bevordert het ook de genezing. Belangrijke eigenschappen van Betadine® desinfectiezalfgazen zijn:
-Breed spectrum
Povidonjodium heeft in vergelijking met andere desinfectie middelen het breedste werkingsspectrum. Povidonjodium doodt bacteriën, schimmels, virussen én sporen.
-Zelden resistentie
Ondanks veelvuldig gebruik is er, in tegenstelling tot andere desinfectie middelen, zelden resistentie voor povidonjodium aangetoond.
-Verkleeft niet aan de wond
In tegenstelling tot andere zalfgazen met povidonjodium hebben Betadine® Desinfectiezalfgazen een vetvrije basis. Betadine® Desinfectiezalfgazen hebben een unieke macrogol-gel basis waardoor de gazen niet aan de wond kleven en de wond voldoende vochtig gehouden wordt. Het jodium wordt door de povidon molecuul gereguleerd afgegeven waardoor een snelle en langdurige desinfectie wordt verkregen.
-Functionele kleur
De bruine kleur van Betadine® is een goede visuele indicator voor de aanwezigheid van voldoende povidonjodium voor een goede bacteriedodende werking. Het jodium wordt gereguleerd afgegeven door het povidon molecuul. Als het gaas ontkleurd is (gelig wordt), moet het vervangen worden door nieuw gaas. Het wordt aanbevolen dit te doen totdat de wond gesloten is. Langdurig gebruik van povidonjodium blijkt niet schadelijk te zijn voor cellen of weefsels.

Hoe brengt u Betadine zalfgazen aan ?

De gaas kan eventueel op de juiste maat geknipt worden en op de wond te worden aangebracht. Dek het af met een droog gaasje of verband. Als het gaas ontkleurd is (gelig wordt), moet het vervangen worden door nieuw gaas.

Wat zijn de verwachte resultaten van Betadine zalfgazen ?

Al na een paar dagen kunt u al effect merken doordat de wond schoner wordt en gaat genezen. Soms duurt een aantal weken voordat de wond dicht gaat. U kunt dit middel toepassen zo lang u wilt. Het komt immers maar weinig voor dat door veelvuldig gebruik de bacteriën ongevoelig raken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Betadine zalfgazen ?

Povidonjodium verkleurt tijdelijk de huid en kan vlekken op de kleding geven. De belangrijkste bijwerkingen die kunnen voorkomen, zijn lichte irritatie en overgevoeligheid in de vorm van jeuk en huiduitslag. 

Waar moet u op letten als u Betadine zalfgazen gebruikt ?

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
U kunt dit middel bij kortdurend gebruik veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Moet u dit middel langdurig gebruiken op grote huidoppervlakken overleg dan met uw arts

GEBRUIK OP GROTE OPPERVLAKKEN
Bij gebruik op grote oppervlakken kan povidonjodium de werking van de schildklier verminderen. Overleg met uw arts als u dit middel langdurig wilt gebruiken op grote huidoppervlakken.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?