Huidbehandelingen

Clarelux / Clobetasolpropionaat

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is Clarelux en waarvoor wordt het middel gebruikt?

Clarelux is een medicinale schuim die een sterk werkend corticosteroïd bevat. Dit middel wordt toegepast in de behandeling van aandoeningen van de hoofdhuid, zoals psoriasis capitis, seborrhoisch eczeem, alopecia areata en lichen planopilaris. Clarelux mag alleen worden gebruikt bij volwassen patiënten ouder dan 18 jaar.

In welke gevallen mag Clarelux niet worden gebruikt?

Clarelux mag niet worden gebruikt bij:

 • overgevoeligheid voor clobetasolpropionaat, voor andere corticosteroïden of voor één van de hulpstoffen
 • open wondjes
 • brandwonden
 • rosacea
 • acne vulgaris
 • dermatitis perioralis
 • perianale en genitale eczeem
 • infectieziekten, zoals krentenbaard, herpes simplex infectie of schimmelinfecties

Wat is de werking van Clarelux?

De actieve stof in Clarelux is  clobetalsolpropionaat , een sterk werkend corticosteroïd. Dit middel remt de ontstekingsreactie en bevordert daardoor het herstel van de huid.

Wat is de samenstelling van Clarelux?

Clarelux is beschikbaar in een spuitbus met schuim. Elke gram schuim voor cutaan gebruik bevat 500 microgram clobetasolpropionaat. Hulpstoffen met bekend effect: Cetylalcohol 11,5mg/g, stearylalcohol 5,2mg/g en propyleenglycol 20,9mg/g.

Hoe gebruik ik Clarelux?

Clarelux dient tweemaal daags te worden aangebracht op de aangedane plekken. Er zijn geen gegevens uit klinische studies waarin de werkzaamheid van eenmaal daags aanbrengen is geëvalueerd. Het schuim werd zodanig ontwikkeld dat het preparaat makkelijk kan worden uitgesmeerd zonder te vloeibaar te zijn en makkelijk direct op de aangetaste plek kan worden aangebracht. N.B.: voor een goede dosering van schuim dient u de bus ondersteboven te houden en de actuator in te drukken. Keer de bus om en breng een kleine hoeveelheid (ter grootte van een walnoot of één theelepel) CLARELUX direct aan op de laesies, of doe een kleine hoeveelheid in de dop van de bus, op een schotel of een ander koel oppervlak, waarbij u erop dient te letten dat contact met ogen, neus en mond wordt vermeden. Rechtstreeks op de handen spuiten wordt afgeraden, daar het schuim onmiddellijk begint op te lossen bij contact met warme huid. Masseer voorzichtig de aangetaste plek tot het schuim verdwijnt en is geabsorbeerd. Herhaal tot de gehele aangetaste plek is behandeld. Strijk het haar weg van de aangetaste plek zodat het schuim op elke aangetaste plek kan worden aangebracht. Vermijd contact met ogen, neus en mond. Niet gebruiken in de buurt van open vuur.

Wat zijn de verwachte resultaten van Clarelux?

Al na enkele dagen na gebruik zult u merken dat verschijnselen zoals roodheid, schilfering en jeuk zullen verminderen. Bij een gunstige respons kan de behandeling worden afgebouwd tot een pulsschema, bijvoorbeeld maximaal 2 tot 4 maal per week. Mocht u helemaal geen reacties bemerken na 2 weken gebruik, neem dan contact op met uw arts

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Clarelux?

De behandeling met Clarelux wordt door de meeste patiënten goed verdragen mits aan bovengenoemde gebruiksvoorschriften wordt voldaan. Soms kunt u wat irritatie merken na het aanbrengen van de zalf zoals jeuk of branderig gevoel of roodheid. Deze klachten zijn niet ernstig en zijn voorbijgaand. Bij zeer langdurig dagelijks gebruik kan de huid dunner worden en kunnen er rood-blauwe plekken ontstaan, omdat de bloedvaatjes verwijden. De behandeling moet daarom worden beperkt tot 2 opeenvolgende weken en grotere hoeveelheden dan 50g/week mogen niet worden gebruikt.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen?

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw arts of apotheker.

Download

Brochure Clarelux Gebruiksaanwijzingen

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?