Huidbehandelingen

UV thuisbehandeling via Linde Healthcare

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is UV thuisbehandeling bedoeld ?

Een UV-thuisbehandeling is bedoeld voor patiënten met diverse huidaandoeningen, waaronder psoriasis, atopisch eczeem en vitiligo. De verschijnselen van deze aandoeningen worden al jaren succesvol behandeld met behulp van Ultra Violet (UV) licht. Wanneer u een van deze aandoeningen heeft, kunt u met uw dermatoloog bespreken of u in aanmerking komt voor een UV thuisbehandeling. Uw dermatoloog dient dan vervolgens een aanvraag in bij Linde Healthcare. Vervolgens zal Linde contact opnemen met u om alles in orde te maken om de behandeling te kunnen starten.

Wat houdt UV behandeling in?

Een UV lichtbehandeling is een bekende en vaak toegepaste behandelmethode. We onderscheiden de volgende soorten lichttherapie:

 • PUVA: combinatie van ultraviolet A belichting met het medicijn psoraleen
 • UVB: belichting met breedband ultraviolet B lampen
 • UVB (TL01-psoriasis,eczeem) en UVB (TL01-vitiligo)belichting met zogenaamd smalband ultraviolet B lampen op een golflengte van 311 nanometer.

De laatste jaren hebben PUVA en breedband UVB therapie veelal plaatsgemaakt voor smalband UVB lichttherapie. Dit is de meest gegeven therapievorm binnen UV thuistherapie.

UV-THUISBEHANDELING
Een UV-lichtbehandeling is niet alleen mogelijk in (poli-)klinieken, dagbehandelingscentra en kuuroorden, maar ook bij u thuis.

VOORDELEN VAN THUISBELICHTEN

 • u bent niet gebonden aan openingstijden (van polikliniek/dagbehandelingscentra)
 • u hoeft niet noodgedwongen vrij te nemen
 • u heeft geen reistijd en reiskosten
 • u geniet meer privacy en rust, hetgeen uw herstel ten goede komt
 • thuiskuren helpen meestal sneller omdat het belichtingsschema beter kan worden afgestemd op de reactie van de huid

De voorwaarden voor het welslagen van de thuisbehandeling zijn een positieve motivatie en zelfdiscipline. Het strikt volgen van het belichtingsschema is immers noodzakelijk.

WELKE VORMEN VAN UV THUISBEHANDELING ZIJN MOGELIJK?

De volgende vormen van thuisbehandeling zijn mogelijk via Linde Healthcare:

 • Lichtpaneel voor behandeling van het gehele lichaam
 • Deelbelichter voor behandeling van handen, voeten en het gelaat
 • Psorakam voor behandeling van de hoofdhuid en deelbelichting van kleine oppervlakten

Deze apparatuur is leverbaar met UVA, (breedband) UVB of (smalband UVB) TL01 lampen.

VERPLEEGKUNDIGE BEGELEIDING
Goed opgeleide verpleegkundigen hebben jarenlange ervaring in thuisbehandeling met UV-licht door geheel Nederland. Zij instrueren en begeleiden u tijdens deze thuistherapie. Voor vragen en problemen zijn zij altijd bereikbaar.

Wat zijn de verwachte resultaten van de UV thuisbehandeling?

 • Het aantal benodigde behandelingen per kuur om een goed resultaat te bereiken verschilt per huidziekte. Bedenk verder dat ieder persoon verschillend kan reageren op de behandeling. Er zijn zeker gevallen waarbij de behandeling helemaal niet helpt. In overleg met uw arts zullen dan andere behandelmethoden worden besproken.
 • Het feit dat de huidafwijking na een kuur met UV-thuisbehandeling verdwijnt, betekent echter niet dat de huid voorgoed genezen is. Integendeel, UV-thuisbehandeling wordt beschouwd als een symptomatische behandeling en niet als een oorzakelijke behandeling. Na een rustperiode van 3 tot 6 maanden is het heel goed mogelijk dat de huidziekte in alle hevigheid weer terugkomt. Het wordt daarom aangeraden om tijdens deze stopperiode de door uw arts voorgeschreven onderhoudstherapie met medicinale zalven te blijven gebruiken.

Wat zijn de verwachte bijwerkingen van UV thuisbehandeling ?

KORTE TERMIJN BIJWERKINGEN
Enkele mogelijke bijwerkingen die tijdens een UV thuisbehandeling kunnen optreden: droge huid, jeuk, roodheid van de huid. Verbrandingsverschijnselen treden niet op, mits u zich aan de genoemde voorschriften houdt.

LANGE TERMIJN BIJWERKINGEN
Het is bekend dat langdurige, overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht een versnelde veroudering van de huid en ook huidkanker kan veroorzaken. Er is echter weinig bekend over de specifieke invloed van UV therapie op de ontwikkeling van huidkanker.

Download

Studie relatie UV therapie en huidkanker 

Waar moet u op letten als u UV thuisbehandeling doet ?

Tijdens de behandeling wordt aangeraden om uw ogen te beschermen met de meegeleverde UV bril en de geslachtsdelen te beschermen. Let er hierbij op dat u hetzelfde model draagt bij elke belichting om verschillen in blootstelling te voorkomen.

Extra zonnebaden of langdurige blootstelling van de huid aan de zon wordt tijdens UV- thuisbehandeling sterk afgeraden.

Hoe vraagt u UV thuisbehandeling aan ?

Een UV thuisbehandeling kan uitsluitend voorgeschreven worden door een dermatoloog. Uw dermatoloog stuurt de aanvraag voor de thuisbehandeling naar Linde. De door de dermatoloog aangevraagde belichtingsapparatuur wordt door Linde bij u thuis geplaatst. Na plaatsing ontvangt u de instructie van een gespecialiseerde verpleegkundige. De belichtingen voert u zelfstandig thuis uit, terwijl u regelmatig telefonisch contact houdt met de verpleegkundige. Na afloop van de kuur wordt de belichtingsapparatuur opgehaald en ontvangt de dermatoloog een rapportage over het verloop en resultaat van de kuur. Uw gegevens worden vertrouwelijk bewaard, zodat een eventuele volgende kuur goed aansluit. 

Duur en kosten van thuisbehandeling

Lichttherapie wordt (mits goed geïndiceerd) vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat er rekening gehouden moet worden met het verplicht eigen risico. Een aparte goedkeuring vanuit de zorgverzekeraar is niet meer nodig.
Apparatuur voor behandeling van vitiligo wordt in de regel voor één jaar geplaatst. In geval van andere diagnoses duurt de UV-thuisbehandeling circa 12 weken. Een verlenging na deze periode is mogelijk. Voor meer informatie over vergoedingen kunt u zich wenden tot uw zorgverzekeraar of Linde Healthcare

Informatie en aanvragen

Wanneer u besluit dat u een thuisbehandeling wenst, adviseren wij u de volgende stappen te ondernemen:

 1. U neemt contact op met uw dermatoloog om te overleggen of thuisbehandeling voor u geschikt is.
 2. De aanvraag van de dermatoloog stuurt u of uw dermatoloog naar Linde Healthcare, die contact opneemt met u om een afspraak te maken over plaatsing en uitleg van de belichtingsapparatuur.
 3. Indien er toch geen, of slechts een beperkte vergoeding mogelijk is, neemt Linde contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Verloop van de behandeling

Gespecialiseerde medewerkers begeleiden u tijdens uw behandeling. Halverwege de kuur wordt er doorgaans een afspraak gemaakt bij de dermatoloog om uw therapie te bespreken. Hierin worden ook de belichtingen besproken zoals bijgehouden in het persoonlijk belichtingsschema dat u ontvangt bij de start van uw therapie.

Na afloop van de therapie wordt de belichtingsapparatuur weer bij u thuis opgehaald.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

 • Als u griep of koorts heeft is het aan te raden om een paar dagen geen lichtbehandeling te doen.
 • Geneesmiddelengebruik dient u aan de dermatoloog of verpleegkundige te melden. Sommige medicijnen kunnen de huid overgevoelig maken voor licht, dus ook nieuwe medicijnen tijdens de kuur moeten gemeld worden.
 • Indien u na een behandeling toch verbrand bent, dient u uw arts te waarschuwen. Een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid (“enige” roodheid is toegestaan), zwelling en blaarvorming van het behandelde huiddeel. Een eerste hulp bestaat uit veel drinken en een after sun koelende gel aanbrengen op de verbrande huid. Eventuele verdere acties kunt u met uw arts overleggen.

Meer informatie

Linde Healthcare heeft in de 90’er jaren als eerste in Nederland samen met dermatologen UV thuistherapie ontwikkeld. Linde is dé specialist op het gebied van thuisbelichting. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden, bezoek dan de website of neem contact op met Linde Healthcare.

Contactgegevens

Linde Healthcare Benelux
Homecare
De Keten 7, 5651 GJ Eindhoven
Tel. 088-3276380, fax 088-3276277
e-mail: [email protected]

Downloads

Aanvraagformulier Linde Healthcare
Patientenfolder UV-thuisbehandeling Linde Healthcare
Website Linde Healthcare

Tekst voor mouse-over

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?