Nieuws
6 december 2015

Eerste biological tegen atopisch eczeem ?

Print E-mail

Eerste biological tegen atopisch eczeem ?

Dupilumab gooit hoge ogen

Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel (aangeboren) eczeem genoemd, is een chronische ontstekingsziekte van de huid. De huidaandoening komt vaak samen voor met astma en/of hooikoorts, dat wordt het ‘atopisch syndroom’ genoemd. Meestal hebben één of meer familieleden er ook last van. Eczeem is niet besmettelijk. Naar schatting hebben 400.000 Nederlanders atopisch eczeem. Omdat het bij atopisch eczeem om een aangeboren aanleg gaat, kan de ziekte niet worden genezen. Voor ernstige vormen van eczeem bestaan er enkele orale middelen (zoals ciclosporine en methotrexaat) die het afweersysteem tijdelijk kunnen afremmen, maar deze middelen werken niet altijd en kunnen ook hinderlijke bijwerkingen hebben. Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar een gerichtere vorm van behandeling die het ziekteproces specifieker kan doen stoppen. Een dergelijk middel heet een biological. In tegenstelling tot de behandeling van ernstige psoriasis bestaat er voor ernstig eczeem nog geen biological. Maar daar komt in de toekomst mogelijk verandering in. 

Eerste biological

De dematoloog krijgt mogelijk een nieuwe biological ter beschikking om atopisch eczeem te behandelen: dupilumab. Dupilumab richt zich tegen signaalstofjes die er mede voor zorgen dat het eczeem optreedt. Dupilumab werkt als een anti-IL4 / anti IL-13 antistof. (IL staat voor interleukine, een signaalstof) Het medicijn wordt toegediend met een onderhuidse injectie. Onderzoekers uit Canada, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Japan, Polen en Amerika onderzochten dit medicijn bij 379 volwassen patiënten met matig tot ernstig atopisch eczeem dat niet voldoende behandeld werd met (hormoon)zalven. De proefpersonen werden willekeurig in groepen verdeeld. Elke groep kreeg een andere dosering en één groep kreeg een volledige placebobehandeling (behandeling met een nepmedicijn). Dit is om te bepalen welke dosis het beste effect geeft met de minste bijwerkingen. Om te zorgen dat niemand wist wie in welke groep zat, kregen sommige proefpersonen het medicijn afgewisseld met een placebo-injectie. De proefpersonen werden 16 weken behandeld. Daarna werd gekeken naar het effect van de behandeling en of het medicijn bijwerkingen geeft. Het effect werd gescoord volgens de Eczema Area and Severity Index (EASI, een maat voor de ernst van het eczeem).

Merkbaar verschil vanaf één injectie per maand

Dupilumab leverde in alle dosisgroepen een beter behandelresultaat op vergeleken met de placebobehandeling. Het beste resultaat werd bereikt in de groep die werd behandeld met de hoogste dosering (één injectie van 300mg per week). De EASI-score verbeterde bij deze proefpersonen met 74%. Naarmate de dosering lager was werd het effect steeds een beetje minder tot een verbetering van 45% bij een behandeling van één injectie met 100mg per maand. Zowel in de groepen die met dupilumab werden behandeld, als in de placebogroep meldden vier van de vijf proefpersonen bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerking was een infectie van de bovenste luchtwegen, bijvoorbeeld een neusverkoudheid of een keelontsteking.

Commentaar Huidarts.com

Dupilumab laat veelbelovende resultaten zien in dit onderzoek, maar er is meer onderzoek nodig voordat het middel in de dagelijkse praktijk kan worden voorgeschreven. Onderzoekers moeten nog testen welke patiënten het meeste baat hebben bij de behandeling met dupilumab en wanneer een andere behandeling beter is. De bijwerkingen van deze nieuwe biological zijn minimaal en behandelbaar.

(met dank aan Niels Kruyt, arts/journalist)

 

Meer weten over atopisch eczeem ?

Informatiefolder atopisch eczeem

Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE)

 

Bron

Thaçi D, Simpson EL, Beck LA et al. Efficacy and safety of dupilumab in adults with moderate-to-severe atopic dermatitis inadequately controlled by topical treatments: a randomised, placebo-controlled, dose-ranging phase 2b trial. Lancet. 2015 Oct 7. pii: S0140-6736(15)00388-8. doi: 10.1016/S0140-6736(15)00388-8. [Epub ahead of print]

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.