Nieuws
10 november 2016

Nieuwe zalf tegen atopisch eczeem !

Print E-mail

Nieuwe zalf tegen atopisch eczeem !

Ontstekingsremmende, niet-hormoon preparaat maakt indruk 

Eczeempatiënten kunnen in hun medicijnkastje ruimte maken voor een nieuwe zalf: Crisaborole. In september publiceerden onderzoekers veelbelovende resultaten in het Journal of the American Academy of Dermatology. Crisaborole, een fosfodiësterase 4 (PDE-4) remmer, wist in een maand tijd bij een meerderheid van de patiënten de ontsteking van de huid tot rust te brengen en gaf verlichting van de jeuk. De zalf presteerde op alle vlakken beter dan een placebozalf (nepmedicijn). Hoe de resultaten op langere termijn zullen zijn, moet worden afgewacht.

PDE-4 is een enzym dat voorkomt in cellen van het afweersysteem die iets te maken hebben met ontstekingsreacties (eosinofiele granulocyten, neutrofiele granulocyten en macrofagen). Als een ontstekingsreactie op gang komt, scheiden deze cellen stoffen uit die voor een domino-effect kunnen zorgen om de ontsteking nog verder aan te wakkeren. Deze stoffen heten cytokinen. Cytokinen die een belangrijke rol spelen bij een ontsteking zijn bijvoorbeeld tumor necrose factor-alfa (TNF-α), interleukinen en interferonen. PDE-4 speelt een rol bij het vrijkomen van cytokinen en PDE-4-remmers (zoals Crisaborole) onderdrukken dit proces.

De Amerikaanse studies waaruit de werkzaamheid van Crisaborole naar voren kwam, werden uitgevoerd bij patiënten vanaf een leeftijd van twee jaar. Crisaborole wordt momenteel ook bestudeerd als behandeling bij patiënten met psoriasis. De zalf wordt door toevoeging van borium goed opgenomen in de huid. Slechts een klein deel van het medicijn komt in het bloed terecht en wordt dan snel door het lichaam opgeruimd. Daardoor geeft behandeling weinig bijwerkingen. Hoe de werkzaamheid van Crisaborole zich verhoudt tot andere effectieve eczeembehandelingen is nog niet bekend. Er zijn nog geen studies gedaan die Crisaborole vergelijken met andere therapievormen.

 

Reactie huidarts.com
Zeer interessante nieuwe ontwikkeling in de behandeling van atopisch eczeem. Momenteel is een corticosteroïd (beter bekend als “hormoonzalf”) nog steeds het eerste keus middel. Desondanks zijn er veel patiënten die terughoudend zijn in het gebruik van een hormoonzalf vanwege angst voor bijwerkingen. Deze nieuwe, niet-hormoonzalf kan een zinvolle toevoeging zijn aan het behandelarsenaal van de dermatoloog. Helaas moeten we nog even wachten voordat dit nieuw middel op de markt komt.

 

Bron

Paller et al. Efficacy and safety of crisaborole ointment, a novel, nonsteroidal phosphodiesterase 4 (PDE4) inhibitor for the topical treatment of atopic dermatitis (AD) in children and adults. J Am Acad Dermatol. 2016 Sep;75(3):494-503.e4. doi: 10.1016/j.jaad.2016.05.046. Epub 2016 Jul 11.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.