Nieuws
13 april 2015

Ernstige puberale acne verhoogt risico op endometriose

Print E-mail

Ernstige puberale acne verhoogt risico op endometriose

Acne en endometriose

Nieuwe indicatie voor kijkoperatie ?

Onderzoekers van de Harvard Universiteit van Boston (USA) hebben vastgesteld dat endometriose * gerelateerd is aan ernstige acne tijdens de puberjaren.

Gedurende de periode september 1989 tot juni 2009 werden gegevens verzameld van 88.623 vrouwelijke verpleegkundigen. Door middel van statistische berekeningen werd bepaald wat de risico was op het krijgen van endometriose bij vrouwen met ernstige acne ten opzichte van vrouwen zonder ernstige acne gedurende de puberjaren. In totaal werden er 4.382 door laparoscopie (= kijkoperatie in de buik) bevestigde gevallen van endometriose vastgesteld. Deze omvatte 4.9% van de gehele groep. Vergeleken met vrouwen zonder een voorgeschiedenis van ernstige acne tijdens de puberjaren hadden vrouwen met ernstige puberale acne een 20% verhoogde risico op het krijgen van endometriose. Deze associatie werd niet beïnvloed door aanpassing van de gegevens voor wat betreft het gebruik van antibiotica of isotretinoine. Andere parameters zoals onvruchtbaarheid, overgewicht, huid- of haartype hadden geen invloed op deze associatie.

Endometriose komt bij ongeveer 10% van de vrouwen voor en vaak duurt het enkele jaren voordat de diagnose kan worden vastgesteld. Het doormaken van ernstige acne in de puberjaren kan dus een belangrijke aanwijzing zijn en kan worden gebruikt als indicatie om een kijkoperatie aan te vragen. Interessant is ook dat dezelfde onderzoeksgroep eerder had gepubliceerd dat gelijksoortige afwijkingen op chromosoom 8q24 geassocieerd zijn met zowel ernstige acne als met endometriose. Op basis van deze bevindingen adviseren de onderzoekers dat vrouwen met ernstige acne in de tienerjaren die non-specifieke klachten hebben van onregelmatige menstruatie of buikpijn onderzocht moeten worden op de aanwezigheid van endometriose.

Bron
Xie J, Kvaskoff M, Li Y, Zhang M, Qureshi AA, Missmer SA, Han J.Severe teenage acne and risk of endometriosis. Hum Reprod. 2014 Nov;29(11):2592-9. doi: 10.1093/humrep/deu207. Epub 2014 Aug 19.

*  Toelichting: Endometriose is baarmoederslijmvlies dat op plaatsen buiten de baarmoeder zit; zoals op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. De ‘verdwaalde’ stukjes baarmoederslijmvlies doen mee met de menstruatie. Er ontstaan kleine bloedingen in de buikholte die pijnklachten kunnen geven.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.