Redactie van Huidarts.com
De redactie van Huidarts.com ligt in handen van Dr. David Njoo, dermatoloog. Dr. Njoo heeft gestudeerd aan de Rijksuniversiteit in Groningen (RUG) waar hij in 1995 zijn artsexamen geneeskunde heeft afgelegd. Tussen 1995 en 2000 heeft hij gewerkt in het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) in Amsterdam. De specialistische opleiding tot dermatoloog heeft hij gevolgd in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam in de periode 1999 en 2004. In 2000 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift “Treatment of Vitiligo”. Momenteel is Dr. Njoo werkzaam als dermatoloog in de maatschap Dermatologie van de Ziekenhuisgroep Twente en doet hij esthetische behandelingen in de Huid- en Laserkliniek Oost Nederland (HELON) en bij David Njoo Skin & Laser Clinics in Amersfoort (www.davidnjoo.nl). Dr. Njoo heeft tientallen publicaties achter zijn naam staan in zowel nationale als internationale vakbladen en is hij zelf medische redacteur van het vakblad Kompakt Dermatologie. Tevens is hij sinds 2002 hoofdredacteur van de grootste nationale dermatologische website Huidarts.com. Deze site trekt maandelijks meer dan 300.000 bezoekers. Dr. Njoo is lid van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) , de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) en bestuurslid van de Dutch Aesthetic Laser Association (DALA).

 

Interview met dr. David Njoo over Huidarts.com

Maart 2016, door Boudewijn Otten

Het verhaal achter Huidarts.com

“Dermatologie is een kijkvak’”

De drukst bezochte spreekkamer van Nederland is een hobby van David Njoo. Op huidarts.com toont de dermatoloog huidaandoeningen open en bloot, en dankzij de app heeft de patiënt de specialist altijd bij de hand.

‘Dermatologie is een kijkvak’, zegt dr. David Njoo. ‘Voor de patiënt is alles een vlek of een plek. Totdat je ze leert hoe ze moeten kijken.’ Als hij het al niet is, zou dr. Njoo weleens de bekendste huidarts van Nederland kunnen worden. Goed van de tongriem gesneden, vlot en opgewekt. Hij kan schateren wanneer hij er iets uitflapt als: ‘Ja, huid is hot tegenwoordig.’ Dr. Njoo, zo’n naam vergeet je niet snel, zeker niet omdat de wereld van de huidverzorging en -behandeling over gebrek aan belangstelling toch al niet te klagen heeft.
Maar het zijn vooral de maar liefst tienduizend dagelijkse bezoekers van huidarts.com die kunnen bijdragen aan de naam en faam van de in Oldenzaal wonende dermatoloog. Misschien, zo geeft Njoo toe, is huidarts.com wel de grootste digitale spreekkamer ter wereld. ‘Er is sowieso veel aandacht voor huid en huidaandoeningen. Bij het publiek, maar ook in medisch onderzoek. Psoriasis staat in de top drie van aandoeningen waarnaar onderzoek wordt gedaan, huidkanker is de nummer 1.’

Zelfdiagnose
Eén uur per dag besteedt Njoo aan het bijhouden van de informatie op de site die zijn broer Rudy, een informaticus, en hij in 2002 opzetten. Hij was nog in opleiding maar wist toen al dat dermatologie een kijkvak was. ‘Als mensen hun aandoening op foto of film zien, weten ze meteen dat ze niet de enige zijn, dat hun aandoening een naam heeft, dat er artsen zijn die er kennis van hebben en dat er onderzoek naar wordt gedaan. Dat zijn effecten die je niet moet onderschatten. Het gesprek met de arts wordt er meteen minder ongemakkelijk van. En, maar dat wist ik in het begin nog niet, de therapietrouw wordt groter: patiënten houden zich beter aan de behandelvoorschriften.’ Want ook de behandelingen staan voor iedereen zichtbaar online. Net als de symptomen en de methodes voor zelfonderzoek. ‘Aan de hand van de verschijnselen kunnen mensen zélf onderzoeken wat ze hebben.’ Daarin schuilt het gevaar van de onjuiste zelfdiagnose, erkent Njoo. ‘Natuurlijk. De informatie moet zo goed zijn dat mensen de juiste conclusie trekken. En valkuilen zijn er niet alleen voor artsen. Het gevaar van de tunnelvisie bijvoorbeeld. Je moet er steeds op letten dat je meerdere mogelijke aandoeningen in het oog houdt en je pas op één aandoening richten als je al die andere mogelijkheden kunt uitsluiten.’ De site kan een waardevolle bijdrage leveren door zo goed mogelijk bij te houden wat er allemaal bekend is. En dat zo te presenteren dat de bezoeker de juiste conclusie trekt. ‘Na veertien jaar mag ik wel zeggen dat huidarts.com daar redelijk goed in slaagt en dat de aanpak bijdraagt aan betere zorg. Neem huidkanker. Dat houdt veel mensen bezig, je kunt dus niet zeggen dat ze er niet alert op zijn. Maar ze weten vaak niet precies waar ze op moeten letten. Het blijkt dat mensen bij een eerste melanoom nog behoorlijk lang wachten voordat ze naar de arts gaan, gemiddeld pas na een half jaar. Bij een tweede melanoom komen ze al na een week of vier. Daarom is het zo belangrijk dat er plaatsen zijn waar iedereen kan zien hoe je huidkanker herkent. Niet alleen voor artsen maar ook voor patiënten. De gezondheidszorg moet patiënten erbij betrekken, bewustwording creëren. Dan weten patiënten beter waar ze aandacht voor moeten hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en zetten ze zich meer in bij de behandeling.’

Hulp van vakgenoten
Dr. Njoo doet de site helemaal in z’n eentje. Het is een hobby. Dat wil niet zeggen dat hij geen hulp krijgt. ‘Vakgenoten wijzen me op informatie die niet meer up-to-date is, op recent onderzoek dat ik nog niet heb bestudeerd en op andere onvolkomenheden. Dat is natuurlijk heel prettig, want ik wil niet dat er dingen op staan die achterhaald zijn. Ik probeer alles toegankelijk op te schrijven en uit te leggen, maar het moet wel wetenschappelijk verantwoord zijn. Weet je wat grappig is? Laatst kreeg ik een opmerking van een dermatoloog uit Nieuw-Zeeland die me complimenteerde met een artikel. Die man had dus een Nederlands artikel gelezen op een Nederlandse site. Niet echt, natuurlijk, hij had het door Google Translate laten vertalen. Kennelijk was de tekst daarna nog goed te begrijpen.’

Smartphones, apps en tablets
De computer kon in 2002 niet wat de computer in 2016 kan. Bovendien hebben veel patiënten tegenwoordig een smartphone en/of tablet. Njoo maakt er gretig gebruik van. ‘Twee derde van mijn patiënten bekijkt de informatie van huidarts.com via een smartphone of tablet. De website is ook zeer geschikt als mobiele app. Ik gebruikte mijn site al volop in de spreekkamer, maar inmiddels is het dus normaal om die te bekijken op de app. Dat maakt het heel vertrouwd. De patiënten laten de dokter als het ware niet achter in de spreekkamer, maar ze hebben hem altijd, waar ze ook zijn, een beetje bij de hand.’

 

Dankwoord

De redactie van Huidarts.com wil de volgende personen hartelijk bedanken voor hun bijzondere bijdrage aan bepaalde teksten op de website:

  • Ing. Rudy Njoo, IT-consultant. Dhr. Rudy Njoo heeft in 2003 de website huidarts.com helpen oprichten en onderhouden. Op 1 januari 2014 heeft hij de redactie verlaten om zich te richten op nieuwe innovatieve projecten.
  • dr. Wiete Westerhof, dermatoloog. Dhr. dr. W. Westerhof is een superspecialist op het gebied van pigmentstoornissen. Hij was de oprichter van het Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) te Amsterdam.
  • Mevr. Miriam v.d. Vlag-Heij, huid-en oedeemtherapeute. Mevr. M. v.d. Vlag-Heij, heeft nu een aantal jaren ervaring als huid- en oedeemtherapeute en draait een bloeiende praktijk in Amersfoort
  • dr. Ben Naafs, dermato-veneroloog, leproloog.  Dhr. dr. Ben Naafs is al meer dan 25 jaar dermatoloog. Zijn superspecialisme is de tropen dermatologie, in het bijzonder lepra. Voor zijn bijzondere verdiensten binnen de dermatologie heeft hij diverse prijzen mogen ontvangen, waaronder in 2001 de Leo Award.
  • dr. Marcus Meinardi, dermatoloog-allergoloog. Dhr dr. Marcus Meinardi is dermatoloog in de Mauritskliniek in Den Haag. Hij is werkelijk een levende encyclopedie voor wat betreft de diagnostiek en behandeling van allergische huidziekten.
  • drs Louis Wetzels, fleboloog-procotoloog. Dhr Louis Wetzels is een specialist in de behandeling van spataders en anale problemen en heeft op meerdere plaatsen in Nederland een goed draaiende praktijk met veel tevreden klanten.
  • dr. Robert Vodegel, dermatoloog. Dr. Robert Vodegel is momenteel werkzaam op de afdeling Dermatologie van het Medisch Centrum Leeuwaarden. Zijn superspecialisme ligt op het gebied van de blaarziekten. Hiervoor heeft hij op zowel nationaal als internationaal niveau veel waardering gekregen.
  • Mevr. M. Huis in’t Veld, dermatologie verpleegkundige. Mevr Huis in’t Veld heeft jaren gewerkt als dermatologie verpleegkundige in de Ziekenhuisgroep Twente te Hengelo.  Haar hart ligt in de behandeling van kinderen met eczeem en patiënten met ulcus cruris. Zij is ook betrokken in management functies en protocol ontwikkeling binnen de vakgroep.
  • Drs Niels Kruyt, arts-journalist. Dhr Niels Kruyt is een gedreven jonge arts die al veel ervaring heeft opgedaan in de dermatologie en die in de nabije toekomst hoopt opgeleid te worden tot dermatoloog. In 2015 heeft hij een postacademische dagbladopleiding journalistiek (PDOJ) afgerond aan de Erasmus Universiteit.

Tot slot wil Huidarts.com de firma Galderma bedanken voor het beschikbaar stellen van fotografische materiaal van de website www.dermquest.com