Huidbehandelingen

Fusidine zuur / Fucidin ®

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (229)
  • Laatste update: 10-04-2024
  • E-mail

Wat is fusidine zuur en waarvoor wordt het gebruikt ?

Fusidinezuur is een antibioticum en wordt plaatselijk op de huid aangebracht om infecties te bestrijden en/of infecties te voorkómen

– Infecties van de huid. De huid kan met bacteriën besmet raken, vooral als er beschadigingen zijn, zoals bij eczeem, doorligwonden, snijwonden en scheerwondjes.
– Krentebaard. Deze aandoening komt vooral voor bij kinderen rond de leeftijd van vijf tot zeven jaar en wordt ook wel impetigo genoemd. De huid is besmet met bacteriën. Hierdoor vormen zich jeukende rode ontstekingen met gele korsten rond de ogen, neus en mond, soms ook op de armen of benen. Krentenbaard is zeer besmettelijk.
– Ontstoken eczeem door infectie. Bij eczeem is de huid vaak rood, gezwollen, schilferig, stug en droog. Er kunnen zich blaasjes op de huid bevinden, de huid kan ook vochtig zijn. Vaak jeukt hij, waardoor u gaat krabben en de huid nog meer beschadigt. Een dergelijke huid raakt makkelijk besmet met bacteriën.

Hoe werkt fusidine zuur ?

De werkzame stof is fusidinezuur (merknaam Fucidin ® of Affusine ® ). Fusidinezuur is een antibioticum, een middel tegen bacteriën. Fusidinezuur is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar in tabletten, drank, in oogzalf en voor op de huid in crème, gel en zalf. Daarnaast bestaat er verband met daarop zalf met fusidinezuur, dit wordt intertulle genoemd. Voor op de huid is fusidinezuur op recept verkrijgbaar onder de merknaam Fucidin ® of Affusine® crème of zalf.

Hoe gebruikt u fusidine zuur ?

– Maak de geïnfecteerde plekken en een stukje er omheen voorzichtig schoon. Dit kan bijvoorbeeld met een desinfecterende shampoo of zeep met povidon-jood. Vraag uw apotheek hiernaar. Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken met een beetje baby-olie of met een oplossing van één theelepel keukenzout op één glas water, die u steeds vers maakt.
– Crème of zalf: breng de crème of zalf dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met steriel verband.
– Vermijd contact met de ogen en laat het middel niet in de mond of neus komen, in verband met mogelijke irritatie. Als er toch zalf in de ogen komt, spoel de ogen dan direct grondig uit met water.
– Probeer te voorkomen dat anderen besmet raken en dat de aandoening zich verder over het lichaam verspreidt door de volgende maatregelen:
– Krab niet aan de plekken. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid eventueel af. Maak steeds goed schoon onder de nagels.
– Maak gebruik van een eigen handdoek.
– Bij krentenbaard: laat het kind niet in het gezicht krabben: Knip de nagels kort en plak de aangedane huid af. Bedek de handjes eventueel door er kousjes of katoenen wantjes over aan te trekken.

HOE VAAK ?
De crème of zalf wordt 3 keer dag aangebracht op de aangedane plekken. Verdeel de behandelingen zo goed mogelijk over de dag. Dan heeft het middel een constant effect.

HOE LANG ?
Om resistentie voor bacteriën te voorkomen dient de lokale behandeling met fusidinezuur maximaal twee weken achtereen te duren. Na 2 weken dient u minimaal 2 weken te stoppen alvorens u opnieuw het middel wilt gebruiken. Dan geldt opnieuw dat u het middel maximaal 2 weken achtereen mag gebruiken. Als dit middel niet werkt of als de aandoening zich uitbreidt, moet u weer contact opnemen met de arts.

Wat zijn de verwachte resultaten van fusidine zuur ?

– INFECTIES VAN DE HUID:
Na een paar dagen merkt u dat de infectieverschijnselen afnemen. Bij licht geïnfecteerde schaaf­ of snijwonden en blaren is een antibioticum niet direct nodig. Meestal is het dan voldoende de aangedane huid goed te reinigen en te ontsmetten.

– KRENTEBAARD
Na een paar dagen merkt u dat de infectieverschijnselen afnemen.

– ONTSTOKEN ECZEEM DOOR INFECTIE
Na een paar dagen merkt u dat de infectieverschijnselen afnemen.

Meestal zult u voor het eczeem al een zalf of crème met bijnierschorshormoon (corticosteroïd) moeten gebruiken. Fusidinezuur is dan meestal niet nodig, omdat de huid weer herstelt door de corticosteroïden en de besmetting dan moeilijker stand kan houden. Als de infectie te uitgebreid is zal uw arts u capsules of tabletten met een antibioticum voorschrijven. Deze werken vaak beter dan de crème of zalf met een antibioticum.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van fusidine zuur ?

– Irritatie van de huid door één van de bestanddelen van de crème, zalf of gel. Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen. Dit gaat vanzelf over.
– Er kan overgevoeligheid optreden voor het wolvet (lanoline, in de zalf en in de gaasjes met zalf) of een van de andere bestanddelen. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheek door. Het apotheekteam kan er op letten dat u medicijnen met dat bestanddeel niet opnieuw krijgt.

Waar moet u op letten als u fusidine zuur gebruikt ?

BIJ GEBRUIK VAN DIT MIDDEL KUNT U :
– gewoon autorijden, alcohol drinken, alles eten
– andere medicijnen veilig door gebruiken

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

WAT MOET IK DOEN ALS IK EEN DOSIS BEN VERGETEN ?
Smeer dit middel dan alsnog, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren om iets in te halen. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.

KAN IK ZOMAAR MET DIT MIDDEL STOPPEN ?
Als uw arts een bepaalde periode heeft voorgeschreven, kunt u beter niet zomaar stoppen. De kans bestaat dat niet alle bacteriën verdwenen zijn en dat de besmetting blijft bestaan of terugkeert. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.