Nieuws
23 maart 2015

Opmars van zonneschade

Print E-mail

Opmars van zonneschade

Ook voorlopers van huidkanker komen steeds vaker voor

Huidkanker neemt wereldwijd explosie toe onder de blanke bevolking. Daarbij zijn er steeds meer aanwijzingen dat ook voorloperstadia van huidkanker steeds vaker worden gezien bij mensen met een lichtere huidtype. Deze voorlopers worden ook wel “door zonbeschadigde huidafwijkingen” genoemd, oftewel “zonneschade”.

Actinische keratosen (AKs) zijn de meest voorkomende voorlopers van huidkanker, vooral van de levensgevaarlijke plaveiselcelcarcinoom. Het plaveiselcelcarcinoom kan immers ook naar de lymfeklieren en inwendige organen uitzaaien. Daarmee vormt AK een belangrijk publiek gezondheidsprobleem, terwijl informatie over hun prevalentie nagenoeg ontbreekt. Het doel van dit onderzoek was deze prevalentie te omschrijven en de doelpopulatie voor screening, behandeling en preventie van AK nauwkeuriger te bepalen. Er werden willekeurig 48 Oostenrijkse aan een kliniek verbonden dermatologen gelijktijdig ingeschakeld om 100 achtereenvolgende poliklinische patiënten (leeftijd ≥30 jaar) te screenen op het voorkomen van AKs.

In totaal werden 4449 patiënten nader onderzocht en de algehele prevalentie van AK bij hen was 31,0%; het vóórkomen van AKs bij mannen was iets hoger dan bij vrouwen (39,2% vs. 24,3%) en nam bij beide toe met de leeftijd. De verspreiding van AKs over aan de zon blootgestelde delen van het lichaam en de lokale uitbreiding van de aandoening verschilde tussen de geslachten en varieerde per regio.

De conclusie van de auteurs was dat actinische keratosen veel voorkomt onder poliklinische dermatologiepatiënten. Huidkankerscreening dient ook gericht te zijn om deze aandoening actief op te sporen met het doel het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom te voorkómen. Het vermoeden bestaat dat ook in Nederland een groot aantal mensen met voorlopers van huidkanker rondlopen in de dermatologieklinieken. 

Bron
Eder J, Prillinger K, Korn A, Geroldinger A, Trautinger F. Prevalence of actinic keratosis among dermatology outpatients in Austria. Br J Dermatol. 2014 Dec;171(6):1415-21. doi: 10.1111/bjd.13132. Epub 2014 Nov 19.

 

Verwante paginas
Actinische keratose
Huidkanker
Plaveiselcelcarcinoom
Poikiloderma van Civatte

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.