Nieuws
17 januari 2016

Smog verhoogt kans op atopisch kindje

Print E-mail

Smog verhoogt kans op atopisch kindje

Waar rook is, is vuur !

Bekend is dat zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van atopisch eczeem op de vroege kinderleeftijd. De rol van blootstelling aan luchtvervuiling voor en direct na de geboorte van een kind is echter nooit goed onderzocht. Vooral koolmonoxide (CO) is verdacht als luchtvervuilende stof.

Een groep onderzoekers uit Taiwan beoogde te onderzoeken of er een relatie bestaat tussen blootstelling aan luchtvervuiling vóór de geboorte en het ontstaan van atopisch eczeem. Taiwan wordt immers regelmatig geteisterd door smog is daardoor een geschikte locatie voor dit onderzoek. In totaal werden 24.200 moeder-kind-paren door middel van een beproefde selectie methode gerekruteerd om deel te nemen aan de Taiwan Birth Cohort Study in 2005. De medische voorgeschiedenis, waaronder door een dokter gediagnosticeerd atopisch eczeem, werd verkregen uit een vragenlijst toen het kind zes maanden oud was. Maandelijkse gemiddelden van vijf luchtvervuilende stoffen (NO2, CO, O3, SO2 en PM10) werden verkregen uit 66 luchtkwaliteitsmonitors en geïnterpoleerd naar alle regio’s . Voor iedere proefpersoon werden de blootstellingsgegevens tijdens de drie zwangerschapstrimesters en de drie maanden na de geboorte berekend. Het risico voor het optreden van atopisch eczeem werd berekend met statistische analyse.

In totaal 16.686 moeder-kind-paren werden meegenomen in de analyse. Bij 1206 kinderen (7,2%) werd de diagnose atopisch eczeem vóór de leeftijd van 6 maanden gesteld. Het eczeem kwam vaker voor bij jongens (8,3%) dan bij meisjes (6,1%). Het optreden van atopisch eczeem bleek significant geassocieerd te zijn met blootstelling aan CO gedurende de volledige zwangerschapsperiode en in het eerste trimester. Verder werd er geen significant verband gevonden met de blootstelling aan andere luchtvervuilende stoffen in de periode tijdens de zwangerschap, een van de trimesters of drie maanden na de geboorte.

Dit onderzoek toonde dus een relatie aan tussen het optreden van atopisch eczeem en blootstelling aan CO tijdens de zwangerschap. Blootstelling tijdens het eerste trimester leek daarbij het belangrijkst. Zwangere vrouwen in Taiwan lopen daarom over straat met een mondkapje op.

Opmerking Huidarts.com
Dit onderzoek is verricht in Taiwan, waar regelmatig smog heerst. Hoewel de resultaten niet direct kunnen worden doorgetrokken naar de situatie in grote Hollandse steden zoals Amsterdam, Den Haag of Rotterdam toont het wel aan CO in het bloed wel degelijk invloed kan hebben op uw afweersysteem. Het gevolg is het ontstaan van niet alleen klachten aan de luchtwegen maar ook klachten aan de huid. Waar rook is…is ook een vurige huid !

 

Met dank aan Niels Kruyt

 

Bron

Huang CC, Wen HJ, Chen PC, Chiang TL, Lin SJ, Guo YL. Prenatal air pollutant exposure and occurrence of atopic eczeem. Br J Dermatol. 2015 Oct;173(4):981-8. doi: 10.1111/bjd.14039. Epub 2015 Sep 24.

Foto uit shutterstock.com

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.