Allergenen

Epoxyhars

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Uw dermatoloog heeft bij u een contactallergie vastgesteld voor de bovengenoemde stof. Deze informatiefolder is bedoeld ter bevordering van uw genezing en om te voorkomen dat het eczeem weer optreedt. Met de onderstaande informatie willen we u helpen om verdachte producten te vermijden. De getoonde lijsten van producten waarin de stof voorkomt zijn niet compleet. De lijsten dienen slechts als leidraad; het is onmogelijk om alle mogelijkheden aan te geven temeer daar deze steeds kunnen wisselen.

Wat zijn epoxyharsen ?

Epoxyharsen zijn lineaire macromoleculen die verkregen worden door de condensatie van epichloorhydrine en polyfenolen, meestal Bisfenol A. Met additieven zoals verharders, katalysatoren en weekmakers kunnen ze worden verwerkt tot plastic en lijm.

Waarvoor worden epoxyharsen gebruikt ? 

– in de elektro-industie
– in de plastic industrie, bijv. bij de productie van isolatiemateriaal, elektrische bedrading, weerstanden en elektrische apparatuur
– bij de productie van orthopedische protheses, kunstgebitten, pacemakers en brillen
– bij de productie van gietmallen
– als giet- impregneer- en laminaathars
– als bindmiddel in lijm, bijv. metaal-,metaalfolie-,tegel- en houtlijm (meestal twee compontenlijm, maar ook in één componentenlijm)
– als bestanddeel van verf en glansmiddelen, bijv. anti-roest verf voor schepen, tectyl voor auto’s, emaillelak, verf voor de metaalcoating, cement en stenen, leerverf, vloercoatings
– bij de productie van glasvezelversterkte plastic onderdelen – bij bouwmaterialen

OPMERKING
Contactallergieën komen vooral voor tijdens het verwerken van epoxyharsen. Uitgeharde epoxyharsen zijn harde, onoplosbare materialen die niet irriterend en niet-sensibiliserend zijn. Hoe lager het moleculaire gewicht van een epoxyhars is, hoe groter het allergie-veroorzakend vermogen.

Stoffen verwant aan epoxyharsen

Patiënten die positief reageren op epoxyhars kunnen ook reageren op cresylglycidylether.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?