Allergenen

Primine

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Uw dermatoloog heeft bij u een contactallergie vastgesteld voor de bovengenoemde stof. Deze informatiefolder is bedoeld ter bevordering van uw genezing en om te voorkomen dat het eczeem weer optreedt. Met de onderstaande informatie willen we u helpen om verdachte producten te vermijden. De getoonde lijsten van producten waarin de stof voorkomt zijn niet compleet. De lijsten dienen slechts als leidraad; het is onmogelijk om alle mogelijkheden aan te geven temeer daar deze steeds kunnen wisselen.

Wat is primine en waar komt het voor ?

Primine is het allergeen in de Primula obconica. In kleinere hoeveelheden kan het ook voorkomen in andere soorten sleutelbloemen. Met het vallen van de bladeren van de plant of van de zeer kleine haartjes aan de onderkant van de bladeren kan het allergeen zich makkelijk vermengen met huisstof. Eczeem dat wordt veroorzaakt door primine bevindt zich vaak op de handen en in het gezicht. Tevens kan primine worden gevonden in de zeeëgel (Paracentrotus lividus).

Stoffen verwant aan primine

Patiënten die positief reageren op primine kunnen ook reageren op andere quinones, bijv. in orchideeën of tropisch hout zoals jacaranda en teak.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?