Allergenen

Sesquiterpene lactone mix

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Uw dermatoloog heeft bij u een contactallergie vastgesteld voor de bovengenoemde stof. Deze informatiefolder is bedoeld ter bevordering van uw genezing en om te voorkomen dat het eczeem weer optreedt. Met de onderstaande informatie willen we u helpen om verdachte producten te vermijden. De getoonde lijsten van producten waarin de stof voorkomt zijn niet compleet. De lijsten dienen slechts als leidraad; het is onmogelijk om alle mogelijkheden aan te geven temeer daar deze steeds kunnen wisselen.

Wat is de sesquiterpene lactone (SL) mix  ?

Deze mix bestaat uit de drie componenten alantolactone, costunolide en dehydrocostunolide. Sesquiterpene lactones zijn stoffen die in planten voorkomen. Ze worden voornamelijk gevonden in composiete bloemen (asteraceae, compositae). Dit zijn bijvoorbeeld het duizendblad, het wormkruid, het valkruid, de chrysant, de kamille en het moederkruid, Contactallergieën komen voornamelijk voor op de handen. Door verwelkte plantendelen en /of pollen kunnen ook lichaamsdelen, die niet bedekt zijn met kleding, worden aangetast. Naast de huidallergie voor de plant zelf, moeten ook een aantal andere mogelijkheden in overweging worden genomen zoals producten waarin plantenextracten zijn gebruikt.

In welke producten kan sesquiterpene lactone (SL) mix zitten ?

  • in allerlei cosmetica die actieve ingrediënten van deze plantenfamilie bevatten
  • in huidzalven, crèmes, tincturen, lotions, die medicinale middelen uit de planten bevatten, in het bijzonder voor het genezen van wonden en de onderdrukking en ontstekingen
  • in medicamenten voor gebruik op de huid (ook producten uit de reformwinkel)

Stoffen verwant aan sesquiterpene lactone (SL) mix

Patiënten die positief reageren op de sesquiterpene lactone mix kunnen ook reageren op extracten (tincturen) zoals laurier.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?