Allergenen

Thiomersal

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Uw dermatoloog heeft bij u een contactallergie vastgesteld voor de bovengenoemde stof. Deze informatiefolder is bedoeld ter bevordering van uw genezing en om te voorkomen dat het eczeem weer optreedt. Met de onderstaande informatie willen we u helpen om verdachte producten te vermijden. De getoonde lijsten van producten waarin de stof voorkomt zijn niet compleet. De lijsten dienen slechts als leidraad; het is onmogelijk om alle mogelijkheden aan te geven temeer daar deze steeds kunnen wisselen.

Wat is thiomersal ?

Thiomersal is een conserveermiddel. Conserveermiddelen zijn chemische stoffen die door de fabrikant toegevoegd worden aan water-bevattende producten om bederf tegen te gaan. Bederf kan ontstaan doordat deze producten besmet raken met bacteriën en schimmels; conserveermiddelen zijn in staat om deze micro-organismen te doden.

Waarvoor wordt thiomersal gebruikt ?

Als antisepticum of bewaarmiddel in:
– cosmetica, tandpasta
– contactlensvloeistoffen
– farmaceutische producten (humane- en diergeneeskunde) voor uitwendig gebruik; ook in vaccins, testvloeistoffen en desensibiliserende injecties voor allergie
– germiciden

Stoffen verwant aan thiomersal

Een contactallergie voor thiomersal kan zowel berusten op de thiosalicylgroep als op de kwik component; in het laatste geval bestaat de mogelijkheid op kruisreacties voor andere kwikverbindingen (organische en/of anorganische).

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?